Najbrži električni gliser na svijetu juri 175 km/h

Američki Vision Marine Technologies pohvalio se svjetskim rekordom u brzini plovidbe na električni pogon. Njihov gliser dug 32 stope umalo je dosegnuo nekada nedostižnih 100 čvorova

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. rujna 2022. u 16:09

Američki proizvođač plovila za slobodno vrijeme, Vision Marine Technologies, u suradnji je s tvrtkom Hellkat Powerboats izradio električni gliser V32 te njime oborio svjetski brzinski rekord za plovila pogonjena elektromotorima. V32 je, kao što oznaka i sugerira, dug 32 stope (9,75 metara), a trup mu je katamaranskog oblika, načinjen kako bi se u njega mogle smjestiti baterije za snažne električne vanbrodske motore tipa E-Motion, snage 2x180 KS.

Osnovni cilj izrade cijelog glisera bilo je upravo rušenje brzinskog rekorda, a on je pao prije nekoliko dana, 28. kolovoza. Na jezerima Ozark profesionalni je pilot trkaćih glisera Shaun Torrente modelom V32 postigao brzinu od čak 175 km/h, odnosno gotovo 100 čvorova. Time je značajno premašio dosadašnji rekord, koji je od 2018. godine držao Jaguar Vector V20E, a iznosio je 142,5 km/h.

"Naporno smo radili na optimiziranju elektromotora, 700-voltnih baterija te rashladnog sklopovlja, hardvera i softvera, tj. svega što je bilo nužno za ovaj uspjeh naše tvrtke, kao lidera u industriji električnih pogona za plovila", izjavio je tehnički i operativni direktor Visin Marinea, Xavier Montagne.

Vožnju u kojoj je oboren svjetski rekord zabilježili su i kamerom u 360°, a možete je pogledati u nastavku.