Nikola Motor najavio konkurenta Teslinom Cybertrucku

Borba za buduće tržište električnih pickup kamioneta u SAD-u se zaoštrava, osim Tesle svoj kamionet pokazala je i kompanija koja se do sada bavila tek kamionima, Nikola Motor Company

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. veljače 2020. u 06:00

Američki proizvođač električnih vozila Nikola Motor Company do sada je u javnosti bio poznat po svojim električnim kamionima, a prošle su godine prikazali i kako bi u budućnosti mogli izgledati njihov jet ski i offroad vozilo ("buggy") za savladavanje teških terena. Dakako, riječ je o potpuno električni pokretanim vozilima s ugrađenim baterijama, dok su Nikola One i Tre kamioni osmišljeni s pogonom na vodikove gorivne ćelije.

Iz Nikole su očito pratili što im radi kompanija "imenjak", Tesla, pa su prionuli na posao i stvorili koncept električnog pickup kamioneta – koji karakteristikama očito treba predstavljati izravnu konkurenciju Cybertrucku, ali i nedavno najavljenom električnom Hummeru.

Nikolin pickup imena Badger trebao bi kombinirati vodikove ćelije s baterijama, što bi mu dalo autonomiju od čak 965 kilometara s jednim punjenjem (po 300 milja sa svakim izvorom energije). Najviša snaga elektromotora bit će mu čak 906 KS, ukupni teret koji će moći prevoziti iznosit će oko 4 tone, a trebao bi imati i ubrzanje od 2,9 sekundi od 0 do 100 km/h.

Nikola vs. Tesla

Osim značajno većeg ukupnog dometa s jednim punjenjem, brojke Badgera su, dakle, manje-više usporedive sa Cybertruckom. Svakako će biti zanimljivo vidjeti cijenu po kojoj bi se ovaj kamionet mogao naći na tržištu, pogotovo ako uzmemo u obzir najave Tesle da će Cybertruck u najjeftinijoj verziji koštati 39.900 američkih dolara (dok im je najpopularnija ona srednja, s cijenom od 49.900 USD).

Kompanija planira ovaj koncept pretvoriti u prototip vozila koji će javnosti biti predstavljen u rujnu. U to vrijeme otvorit će, kažu, i prednarudžbe. O rokovima za mogući početak proizvodnje ili prodaje za sada nisu govorili.