Pametni električni bicikl s kojim, uz ChatGPT, možete i popričati

Prvi bicikl na svijetu koji dolazi s podrškom za ChatGPT predstavljen je nedavno na biciklističkom sajmu u Frankfurtu, a djelo je njemačke kompanije Urtopia. Cijena mu i nije pretjerano visoka

Sandro Vrbanus utorak, 4. srpnja 2023. u 08:55

Njemački proizvođač električnih bicikala Urtopia na nedavno je održanom sajmu Eurobike u Frankfurtu predstavio neobičan bicikl s još neuobičajenijim dodatkom. Njihov model jednostavno nazvan Urtopia eBike (u izvedbama Carbon 1/1S) prvi je bicikl na svijetu koji ima ugrađenu podršku za – ChatGPT.

To znači da je "pametan" i opremljen dodacima za glasovnu komunikaciju, pa vozačima nudi nova iskustva, još neviđena u domeni električnih (ili općenito) bicikala. Uz već uobičajene digitalne dodatke, kao što su zaštita protiv krađe, bilježenje podataka o vožnji i slični, dodatak podrške za popularni chatbot vlasnicima ovog će bicikla ponuditi "digitalnog suvozača" na njihovim avanturama.

Brbljavi suvozač

Bicikl prepoznaje glasovne naredbe, prosljeđuje ih ChatGPT-u, a ovaj potom generira odgovor, koji se vozaču reproducira kroz sintetizirani glas. "Bicikl s umom", kaže proizvođač, ponudit će tako jedinstveno iskustvo vožnje u društvu glasovnog asistenta, puno "iznenađenja i veselja".

Uz ChatCPT, ovaj bicikl svoje podatke o vožnji može sinkronizirati s aplikacijama kao što su Strava, Apple Health i slične, kako bi vozači mogli pratiti svoj napredak. No, svi podaci o, primjerice, otkucajima srca, mogu se poslati i ChatGPT-u, a ovaj ih potom može analizirati i prilagoditi daljnji tijek vožnje, upravljati razinom pomoći koju će elektromotor pružati pri pedaliranju i slično. Bicikl je na Internet povezan 4G mrežom.

Uz ove digitalne funkcije, Urtopijini e-bicikli načinjeni su od ugljikovih vlakana i atraktivnog su dizajna, teže 15-ak kilograma, a baterije im omogućavaju oko 100 kilometara vožnje uz elektroasistenciju. Motor je snage 250 W i okretnog momenta 45 Nm. Ovisno o varijanti, Urtopia svoje bicikle prodaje po cijeni od oko 3.200 eura (iako trenutačno na webshopu imaju i akciju, pa konačna cijena može biti i niža). To je razina cijene kojom se svakako smještaju u višu klasu, ali daleko od toga da su najskuplji na pretrpanom tržištu električnih bicikala.