Ruski Kamaz pokazao svoj autonomni električni minibus

Kamaz 1221 Š.A.T.L. naziv je malenog autonomnog električnog vozila za prijevoz putnika u gradskom prometu, proizvedenog u rusiji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u 06:00

Ruski proizvođač kamiona i motora Kamaz predstavio je svoj novi koncept autonomnog električnog minibusa, naziva 1221 Š.A.T.L. (Široko Adaptivna Transportna Logistika). Ovo vozilo namijenjeno je prijevozu putnika u gradskom prijevozu, kojih u konceptno vozilo stane tek dvanaest. Trebao bi se, kažu, cestama kretati u potpunosti bez vozača, oslanjajući se na GPS navigaciju, pripadajuće mape, te tehnologiju računalnog vida.

Proizvođač kaže kako bi mu najveća brzina kretanja trebala biti i do 110 km/h, iako su na prezentaciji protekloga tjedna novinarima prikazali tek kretanje minibusa brzinom od najviše 40 km/h, i to na zatvorenoj testnoj cesti bez drugog prometa.

No, ovo je vozilo tek prvi korak u tom smjeru, najavljuju iz ruske kompanije, jer je platforma na kojem je izrađeno osmišljena da bude prilagodljiva i na njoj se razvijaju još tri koncepta. U pogledu autonomije Rusi se nisu pretjerano iskazali. Baterija Š.A.T.L.-a može izdržati tek oko 120 kilometara s jednim punjenjem, a za ponovno punjenje treba joj oko 50 minuta.

Bez obzira na sve, predstavnici proizvođača zadovoljni su predstavljenim vozilom, i nadaju se da će Rusija uskoro promijeniti svoju legislativu kako bi kroz koju godinu, kada koncept preraste u vozilo za serijsku proizvodnju, Š.A.T.L. mogao nesmetano i bez vozača prometovati ruskim cestama.