Aerodinamički "spojleri" omogućavaju minijaturne vjetroelektrane

Vjetroturbine za proizvodnju električne energije klasične izvedbe moraju biti velike kako bi bile isplative, no malo inženjerske kreativnosti može ih postaviti i na krovove zgrada

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. svibnja 2020. u 16:24

Vjetroelektrane kakve danas niču diljem svijeta sastoje se od velikih lopatica koje pokreće vjetar, a one gibanje kroz ugrađeni generator pretvaraju u električnu energiju. Količina tako dobivene energije proporcionalna je s površinom koju lopatice rotora mogu "prebrisati" prilikom okretanja, pa je logično da će veće vjetroturbine biti isplativije – i stoga ih nećete vidjeti u minijaturnim inačicama na krovovima.

Potencijalna revolucija u energiji vjetra

No, ovo bi se moglo donekle promijeniti ako se rješenje osmišljeno u američkoj organizaciji Sandia National Laboratories zaživi u komercijalnoj primjeni. Njihovi stručnjaci osmislili su vjetroturbine AeroMINE koje izgledaju drugačije od klasičnih, a za iskorištavanje snage vjetra koriste "trikove" poznate iz aerodinamike.

U ovakvoj minijaturnoj vjetroelektran izrak prolazi kroz otvor na čijim su bočnim stranama postavljeni aerodinamički "spojleri", odnosno elementi koji imaju presjek oblika kapljice, odnosno zrakoplovnog krila. Oni usmjeravaju zrak i ubrzavaju njegov protok kroz otvor, što stvara podtlak koji povlači zrak iz cijevi ispod krova (kao da je riječ o unaprijeđenom dimnjaku). Posljedično brzo kretanje zraka pokreće turbinu koja stvara struju.

Zahvaljujući ovakvom dizajnu pojedini sklop može imati visinu od 3-4 metra i kao takav biti pogodan za instalaciju na krovove zgrada, čak i u kombinaciji sa solarnim fotonaponskim panelima. K tome, AeroMINE ima manje pokretnih dijelova od klasičnih vjetroturbina pa je manje podložan kvarovima. Prvo testiranje ovakvog rješenja izvan laboratorija najavljeno je za lipanj.