Američki Helion obećava prvu komercijalnu fuzijsku elektranu

Ovoga su tjedna službeno otvoreni radovi na novoj fuzijskoj elektrani u američkoj saveznoj državi Washington, gdje se, uz pomoć nove tehnologije, stvara navodno prva funkcionalna elektrana tog tipa

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. kolovoza 2021. u 15:08

Američka tvrtka Helion Energy ovoga je tjedna otvorila radove na izgradnji svoje prve fuzijske elektrane u gradu Everett (američka savezna država Washington). Helion najavljuje kako će njihova elektrana biti prva fuzijska elektrana u svijetu koja će zaista proraditi, imati pozitivnu energetsku bilancu i proizvoditi velike količine jeftine i čiste energije. Ostvare li se njihovi planovi, bit će to prva komercijalno isplativa fuzijska elektrana ikada.

Helion već godinama razvija svoju tehnologiju pulsne fuzije, do sada su izradili šest prototipa novog tipa reaktora, a sada su spremni za izradu pogona u punoj veličini i većeg kapaciteta. Za razliku od, primjerice, tokamaka koji zagrijava plazmu i ubrzava je u kružnoj toroidalnoj šupljini kako bi stvorio visoke tlakove i došao do fuzije, Helionov reaktor ima drugi pristup. Iz dvije komore, promjera oko 2 metra, magnetskim se impulsima plazma šalje u središnju komoru gdje se dva takva "paketa" sudaraju. Tamo se dodatno tlak povećava snažnim magnetima, postiže se temperatura preko 100 milijuna °C.

Pulsiranjem plazme do energije

Pri toj temperaturi ioni deuterija i helija-3 trebali bi postići dovoljno velike brzine da prevladaju sila koje bi ih na atomskoj razini inače držale odvojenima. Cilj je da se tako postigne fuzija atoma koja će proizvesti više energije nego što je u proces uloženo. Uslijed fuzije dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetskog polja izravno se stvara električna energija u samom akceleratoru.

Ovaj pristup je, kažu iz Heliona, isplativiji od ostalih fuzijskih tehnologija koje su u razvoju, jer nije potrebno dobivenom toplinom zagrijavati vodu, pa energiju dobivati iz pare i pomoću turbina – već se ona stvara izravno iz fuzijske reakcije.

Za sada Helion bilježi nekoliko bitnih postignuća. Prva su privatna tvrtka koja je u fuzijskom reaktoru postigla temperaturu od 100 milijuna °C, uspjeli su iz reaktora izvući 95% uložene energije, zadržali su plazmu stabilnom preko 1 milisekunde, a osmislili su i održivi ciklus proizvodnje i potrošnje helija-3, potrebnoga za pogon reaktora. Sve ovo daje im nadu da će komercijalni projekt fuzijske elektrane biti isplativ, odnosno da će uspjeti biti prvi koji će na ovaj način početi stvarati značajnije količine električne energije.

I za kraj, kao i u svakom tekstu o fuzijskim elektranama, postavlja se pitanje – kada? Oni navode da će isplativa fuzija biti moguća "u bliskoj budućnosti". No, niti na jednom mjestu nisu specificirali vremenski rok za koji smatraju da je realan ili očekivan za pokretanje energetski pozitivnog reaktora.