Kineski fuzijski reaktor, takozvano "umjetno Sunce", pušten u probni rad

Kineski fuzijski reaktor HL-2M najnapredniji je eksperimentalni uređaj tog tipa u Kini, a znanstvenici se nadaju da bi mogao pomoći u ostvarenju sna o jeftinoj energiji iz nuklearne fuzije

Sandro Vrbanus subota, 5. prosinca 2020. u 12:00

Baš kako su krajem prošle godine najavljivali, a mi tada prenijeli vijest o tome, najveći eksperimentalni kineski fuzijski nuklearni reaktor Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) HL-2M pušten je u rad. Objavili su to ovoga petka kineski mediji.

Fuzijski reaktor (tokamak) HL-2M nalazi se u gradu Lešan, provincija Sečuan, a zbog ogromne veličine i temperatura plazme do čak 360 milijuna stupnjeva Celzija koje se u njemu postižu, Kinezi su mu dali nadimak "umjetno Sunce". Cilj ovog reaktora isti je kao i kod drugih sličnih koji su trenutačno u izgradnji (ITER-a ili NIF-a), a to je pokrenuti proces fuzije atoma iz lakših u teže, pri čemu se oslobađaju velike količine energije. Kineski znanstvenici na ovom projektu surađuju s multinacionalnim timom iz francuskog ITER-a.

Do prvih rezultata dug je put

U slučaju da kineski projekt zaživi, ova tehnologija imat će potencijal donijeti revoluciju u proizvodnju energije, riješiti kineske strateške probleme vezane uz opskrbu i sve veće potrebe za električnom energijom, te potpomoći kinesku ekonomiju. Ovaj prvi fuzijski reaktor ima zadatak riješiti eventualne tehničke poteškoće pri pokretanu fuzije i dovesti znanstvenike na korak bliže održivoj i jeftinoj nuklearnoj fuziji.

HL-2M radi uz pomoć vodika i deuterija koji se ubrizgavaju u posebnu komoru (tokamak) toroidalnog oblika ("donuta", odnosno krafne), gdje se stvara užarena plazma u kojoj se pokreće lančana reakcija fuzije. Izgradnja ovog reaktora započela je još 2006. godine, a sada je na redu niz eksperimenata koji bi trebali postupno povećavati temperaturu plazme i održavati je dok se plazma kreće unutar tokamaka vođena snažnim magnetima.

Kao i u svakom tekstu o nuklearnoj fuziji u zemaljskim elektranama moramo završiti zaključkom da se stabilan rad ovog reaktora uz pozitivnu energetsku bilancu ne očekuje za manje od 5 ili 10 godina.