Bill Gates napisao knjigu o tome kako izbjeći klimatsku katastrofu

Osim knjige, milijarder je pokrenuo i fond Breakthrough Energy Ventures putem kojeg će ulagati u nove tehnologije za koje u svojoj knjizi kaže da bi mogla spasiti svijet od katastrofalnih promjena klime

Sandro Vrbanus subota, 20. veljače 2021. u 19:49

Od prošloga se tjedna u prodaji može naći knjiga "How to Avoid a Climate Disaster" (Kako izbjeći klimatsku katastrofu) koju potpisuje osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates. Knjiga je rezultat više godina njegovog rada i suradnje sa stručnjacima na području klimatskih promjena i energetike, te daje smjernice koje bi svijet trebao slijediti kako bi izbjegao najgori klimatski scenarij.

Cijena obnovljivih izvora energije dovoljno je niska, podrška javnosti za njih već postoji, a kompanije i vlade diljem svijeta već imaju ambiciozne ciljeve u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Ono što nam sada treba, kaže Gates, je globalni plan koji bi ovaj zamah pretvorio u praktične korake i omogućio da se zacrtani ciljevi ostvare. Taj plan predložio je u svojoj knjizi, koja bi trebala biti praktična, jasna i bez suvišnog znanstvenog žargona – razumljiva, dakle, svakome.

I sam će ulagati u ostvarenje plana

Osim knjige Gates je pokrenuo i zakladu Breakthrough Energy Ventures, putem koje će ulagati svoj novac u ostvarenje plana koji je zacrtao u knjizi. Fond će podržavati inovatore, moderne tehnologije i kompanije koje se bave rješenjima za smanjenje ili potpuno zaustavljanje emisija štetnih plinova, te će se zalagati za donošenje politika koje bi trebale ubrzati energetsku tranziciju.

Gatesov plan sastoji se od tri osnovne premise: potrebno je postići nulte emisije stakleničkih plinova; brže uvesti u upotrebu obnovljive izvore poput sunca i vjetra; i usput razviti revolucionarne tehnologije koje će osigurati da društvo može i dalje zadovoljavati sve potrebe modernog svijeta. Detaljniji predloženi plan se sastoji od stvari koje može u tom smjeru učiniti svaki pojedinac. Odluke poput smanjivanja vlastitog ugljičnog otiska, kupovine električnog automobila, konzumiranja manje mesa, pa sve do aktiviranja u društvu ili politici, neki su od Gatesovih prijedloga koji bi trebali svijet pogurati u pravom smjeru.