Fuzijski reaktor u Velikoj Britaniji prvo će biti izgrađen u metaverzumu

Digitalni blizanac nove fuzijske elektrane STEP imat će cilj testirati i potvrditi finalni dizajn te osigurati optimalan rad reaktora, uz pomoć virtualizacije njegovog rada i upravljanja uz pomoć AI-ja

Sandro Vrbanus petak, 30. lipnja 2023. u 21:00

Britanske vlasti prošle su godine odobrile pretvaranje stare termoelektrane na ugljen West Burton, u okrugu Nottinghamshire u središnjoj Engleskoj, u prvu fuzijsku nuklearnu centralu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na tom će mjestu niknuti prototip fuzijskog reaktora STEP. Trenutačni planovi kažu da bi finalni dizajn elektrane trebao biti završen do 2024., a ona biti izgrađena do 2040. godine.

Uz ovaj ambiciozni projekt, koji vlasti podržavaju i sufinanciraju kroz agenciju za atomsku energiju United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA), pokrenut je i projekt izrade "digitalnog blizanca" fuzijske elektrane. Na njemu sudjeluju kompanije Dell Technologies i Intel te poznato sveučilište Cambridge, a cilj im je stvoriti "Industrijski Metaverzum" u kojem će biti izgrađena digitalna replika fuzijskog nuklearnog reaktora STEP.

Superračunalo i AI

U njemu će sudionici na projektu moći ispitivati kako bi snaga superračunala i umjetne inteligencije s prediktivnim sposobnostima, mogla biti od koristi prilikom izgradnje i upravljanja ovom elektranom. Digitalni blizanac pravog reaktora poslužit će za potvrdu njegovog dizajna, osigurati da je spreman za rad u stvarnom svijetu i da će moći isporučiti najvišu moguću vrijednost za uloženi novac. Moćnu analitiku za testiranje inicijalnih koncepata dizajna reaktora omogućit će novo exascale superračunalo, sposobno izvesti 1018 (kvintilijun) operacija s pomičnim zarezom u sekundi (1 exaflops).

Projekt virtualne digitalne fuzijske elektrane u Ujedinjenom Kraljevstvu opisuju kao još jedan korak prema dugoročnom cilju, a to je osigurati opskrbu jeftinom i čistom električnom energijom. Vladajući kažu kako je svijetu fuzijska energija potrebna kao nikada prije, da ima potencijal postati okosnicom elektroenergetskog sustava te da iz tih razloga u projekte istraživanja fuzije ulažu čak 700 milijuna funti – sve s ciljem da Ujedinjeno Kraljevstvo postane globalno središte razvoja te tehnologije.

Reaktor STEP trebao bi biti kompaktan, značajno manji od poznatog ITER-a, a samim time jeftiniji i jednostavniji. Tokamak, mjesto u kojem će se odvijati fuzijske reakcije plazme, bit će sferičnog oblika, pa odatle i ime elektrane (Spherical Tokamak for Energy Production). Za taj oblik njihovi stručnjaci smatraju da je efikasniji u zadržavanju stabilnog magnetskog polja od toroidnog oblika ("krafne").