General Electric gradi vjetrenjaču visoku 260 metara, bit će najveća na svijetu

GE je odlučio u Nizozemskoj ove godine podignuti vjetroturbinu visine čak 260 metara i kapaciteta 12 megavata

Sandro Vrbanus petak, 25. siječnja 2019. u 06:00

General Electric je objavio svoj plan da ovoga ljeta krene u izgradnju prve, prototipne, vjetrenjače za proizvodnju električne energije koja će po svojim dimenzijama prestići bilo koju drugu do sada izrađenu u svijetu. Ova gigantska vjetroelektrana, nazvana Haliade-X, poslužit će za testiranje koncepta koji bi u potpunosti trebao zaživjeti i u komercijalnu upotrebu stići 2021. godine.

GE-ova vjetrenjača bit će visoka 260 metara, ako se mjeri od tla do najvišeg vrha koji dotiču njezine lopatice. Za usporedbu iz kompanije kažu kako je to tri puta više od Kipa slobode te gotovo pa usporedivo s visinom Eiffelovog tornja. Lopatice koje će pogoniti turbinu će imati ukupni raspon od 220 metara, a pri okretanju će prebrisati površinu od gotovo nevjerojatnih 38.000 kvadratnih metara.

Kapacitet ove vjetroturbine, kada jednom počne proizvoditi električnu energiju iz vjetra, bit će 12 megavata, a godišnje se procjenjuje da bi mogla u Sjevernom moru proizvesti oko 67 GWh struje – dvostruko više od najjačeg aktualnog modela General Electrica. Procjenjuje se da bi na spomenutoj lokaciji mogla proizvesti oko 63% električne energije u usporedbi s teoretski maksimalnim godišnjim kapacitetom, što je oko 5 do 7 postotnih poena više od konkurencije.

U projekt Haliade-X General Electricova podružnica GE Renewable Energy planira ukupno uložiti 400 milijuna dolara, a na ovaj će prototip otići tek manji dio te svote.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi