Jedna od najvećih zgrada na svijetu, Pentagon, dobit će solarne panele na krovu

Više od 80 godina stara zgrada i jedna od površinom najvećih na svijetu postupno će se prebaciti na obnovljivu energiju instalacijom solarnih panela i dizalica topline

Sandro Vrbanus petak, 19. siječnja 2024. u 15:22

Pentagon, zgrada američkog Ministarstva obrane, po kojoj se i samo ministarstvo često naziva, jedna je od općenito površinom najvećih zgrada i najveća uredska zgrada na svijetu. Izgrađena je početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća na zemljištu specifičnog oblika u okrugu Arlington, "preko puta" Washingtona. Od tada je modernizirana i renovirana, najznačajnije nakon napada 11. rujna, a sada će postupno ući i u projekt "ozelenjivanja".

Povrat ulaganja za 14 godina

Na krovu zgrade, koji površinom mjeri čak više od 110.000 m2, bit će postavljen niz fotonaponskih panela, kao i solarnih ploča za grijanje vode. Ta će se rješenja, uz instalaciju dizalica topline, koristiti za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, kojima će se zgrada opskrbljivati u budućnosti. Cilj je da cijelo zdanje postane neto ugljično neutralno, a za početak će solarna elektrana, grijanje i toplinske pumpe biti dovoljni za oko 95% potreba kad je riječ o grijanju prostora i vode. Tako će se obnovljivim izvorima energije zamijeniti dosadašnji energenti korišteni u Pentagonu – prirodni plin i nafta.

Ovim potezom američke vlasti žele se pozicionirati kao lider u energetskoj održivosti, pa svojim primjerom pokazati smjer razvoja te grane industrije. Pentagon bi, nakon instaliranja navedenih rješenja, trebao uštedjeti oko 7.000 MWh električne energije i preko 37.500 MWh energije u prirodnom plinu – što će biti nadomješteno energijom iz vlastite proizvodnje. Godišnje će im zbog toga računi biti manji za 1,36 milijuna dolara.

Jedan od najvećih krovova na svijetu uskoro pod solarima
Jedan od najvećih krovova na svijetu uskoro pod solarima

"Preispitivanjem načina na koji proizvodimo, distribuiramo i koristimo energiju, Ministarstvo obrane čini svoje instalacije otpornijima, bolje osigurava kritičnu infrastrukturu i štedi novac", poručuje zamjenica ministra Kathleen Hicks. No, Pentagon je samo jedna od više od 30 zgrada u vlasništvu federalnih vlasti SAD-a koje će proći energetsku obnovu. Za to će iz federalnog proračuna, nakon dvostranačkog dogovora u Kongresu, biti izdvojeno 250 milijuna dolara. U Pentagonu računaju da će se investicija od 21 milijun dolara u njihov projekt isplatiti za oko 14 godina.