Kina želi izraditi prvu svemirsku solarnu elektranu

Kineski mediji javljaju kako je već počela izrada eksperimentalne solarne elektrane koja bi se nalazila na satelitu i mogla bi raditi 24 sata na dan

Sandro Vrbanus utorak, 19. veljače 2019. u 09:25

Kineski državni mediji izvještavaju da je u toj zemlji, u gradu Chongqingu, započela izrada prve eksperimentalne svemirske solarne elektrane. Prema informacijama koje su objavili, riječ je o satelitu koji bi na sebi nosio fotonaponske panele i bio bi smješten u Zemljinu orbitu. Na udaljenosti od oko 36 tisuća kilometara od Zemlje imao bi mogućnost, bez ometanja atmosfere, godišnjih doba ili smjene dana i noći, 24 sata na dan biti izložen Sunčevoj energiji, koju bi potom pretvarao u električnu.

Ovako dobivena energija mikrovalovima ili laserima bi se usmjeravala ka Zemlji, gdje bi je posebne elektrane pretvarale u električnu energiju spremnu za distribuciju. Kineski znanstvenici kažu da bi ova tehnologija trebala omogućiti ljudima pristup neiscrpnom izvoru čiste energije, a svemirske bi solarne farme, jednom kada se izrade u punoj veličini, trebale davati šest puta više energije od usporedivih elektrana na Zemlji.

Između 2021. i 2025. godine Kina planira u orbitu poslati testne solarne elektrane manje snage. Nakon toga, u 2030-im godinama pristupilo bi se izradi onih snage jednog megavata, a prije 2050. godine očekuje se i lansiranje ogromne svemirske elektrane, mase preko tisuću tona i snage oko jednog gigavata. Ova potonja elektrana bi se morala lansirati u dijelovima i sastavljati u svemiru, a znanstvenici razmatraju i mogućnost robotiziranog sastavljanja i korištenja tehnologije 3D ispisa u svemiru kako bi se takva jedna velika konstrukcija tamo mogla djelomično i proizvesti.

Naravno, prije lansiranja bilo kakvog oblika svemirske elektrane treba istražiti i izvedivost efikasnog prijenosa energije mikrovalovima ili laserima, kao i sigurnost te tehnologije i njezin mogući utjecaj na okoliš i ljude. Unatoč tome i činjenici što i NASA radi na sličnom sustavu, Kina ima za cilj postati prva nacija koja je izradila funkcionalnu svemirsku solarnu elektranu.

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi