Kineska električna mreža resetira se za tri sekunde 

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji dramatično je skraćeno vrijeme procesa vraćanja sustava u pogon koji je nekad trajao između šest i deset sati

Mladen Smrekar utorak, 2. kolovoza 2022. u 06:00

Je li doista moguće eliminirati nestanke struje i sve probleme vezane uz napajanje u nekoliko sekundi? Čini se da je. Naime, kineska državna tvrtka za elektroenergetsku mrežu upravo je predstavila novi UI sustav koji rješava probleme s napajanjem u samo tri sekunde, navodi se u članku South China Morning Posta. Taj je proces prije trajao šest do deset sati.

Senzori s mozgovima

Nova elektroenergetska mreža ima više senzora od kojih svaki ima svoj "mozak". Oni mogu autonomno odabrati najučinkovitije i održive rute napajanja. Ljudska intervencija pritom nije potrebna, što značajno ubrzava sve procese povezane s mrežom.

Kontrolna soba u Urumqiju, gdje se testira upotreba umjetne inteligencije u električnoj mreži lokalne zajednice
Kontrolna soba u Urumqiju, gdje se testira upotreba umjetne inteligencije u električnoj mreži lokalne zajednice

Dođe li do bilo kakvog kvara, sustav umjetne inteligencije dizajniran je tako da "odmah pokrene funkciju samoiscjeljivanja, uključujući automatsko lociranje kvara, izolaciju kvara i ponovno uspostavljanje napajanja". 

Nestanak struje je tako sveden na minimum i prekidi su gotovo neprimjetni. Struja se vraća u mrežu čim dođe do prekida i to ni na koji način ne utječe na život i rad, objašnjavaju kineski stručnjaci sustav koji je zasad isproban na 200 stanova u gradskoj četvrti Qitailu u regiji Xinjiang. Većina problema u zemlji još uvijek rješava ručno.

Razumijevanje poruke

Umjetna inteligencija radi drugačije od računalnih i ljudskih operatera. Kad nestane struje, konvencionalna računala za upravljanje električnom mrežom izdaju veliki broj kodova pogrešaka. Ljudski operateri tada istražuju kodove kako bi osmislili rješenje i popravili kvar, a to može trajati i satima. Umjetna inteligencija koristi obradu prirodnog jezika kako bi to učinila mnogo brže, "razumijevanjem" poruke iza koda pogreške.

Za lociranje kvara više nisupotrebni sati
Za lociranje kvara više nisupotrebni sati

Kao i sve umjetne inteligencije, i UI koja nadzire rad električne mreže prikuplja značajnu količinu podataka koje proizvodi širok raspon senzora kako bi bila što efikasnija. Ova usluga uskoro će biti dostupna diljem Kine, čak i u najmanjim i najudaljenijim regijama, najavljuju kineske službe.