Kineski fuzijski reaktor "umjetno Sunce" najduže do sada održao stabilan rad

U eksperimentalnom tokamaku najvećeg i najnaprednijeg kineskog fuzijskog reaktora postavljen je svjetski rekord – užarena plazma je pri 120 milijuna °C bila stabilna preko 100 sekundi

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. svibnja 2021. u 14:02

Kineski fuzijski nuklearni reaktor Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) HL-2M, smješten je u gradu Lešan u provinciji Sečuan. Prvi puta u probni je rad pušten krajem prošle godine, a već obara rekorde. Unutar njegove toroidalne šupljine, tokamaka, stvara se užarena plazma u kojoj se pokreće lančana reakcija fuzije, a najviša temperatura plazme u budućnosti bi trebala iznositi i do 360 milijuna stupnjeva Celzija – odatle i kolokvijalni nadimak "umjetno Sunce".

Kineski su mediji ovoga tjedna objavili kako je u "umjetnom Suncu" postavljen novi svjetski rekord za najduže vrijeme održavanja te plazme stabilnom pri visokim temperaturama – što je ključ stabilnog rada fuzijskog reaktora u budućnosti.

Rekord za rekordom

Unutar šupljine oblika krafne s rupom Kinezi su uspjeli podići temperaturu plazme na 160 milijuna °C i takvom je zadržali 20 sekundi. Pri temperaturi od 120 milijuna °C plazma je ostala stabilnom 101 sekundu. Njihovo najveće dosadašnje postignuće bilo je održavanje plazme na 100 milijuna °C u trajanju od 100 sekundi.

Prijašnji rekorder bio je južnokorejski fuzijski reaktor KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) koji je u studenome prošle godine uspio plazmu s temperaturom iona višom od 100 milijuna °C zadržati oko 20 sekundi.

Kinezi napominju da je temperatura u središtu "pravog" Sunca oko 15 milijuna °C, pa će u njihovom reaktoru plazma biti zagrijavana i na deset puta više temperature. Nadaju se da će im to pomoći pokrenuti fuzijske reakcije poput onih u zvijezdama, što bi omogućilo gotovo neograničen izvor čiste energije. No, isto tako podsjećaju i kako je za sada riječ o eksperimentalnoj tehnologiji koja bi iz laboratorija trebala izaći tek za 30-ak godina.