Microsoftov podatkovni centar u Irskoj posudit će baterije za energiju iz obnovljivih izvora

Baterije koje inače služe kako bi osigurale neprekinuto napajanje podatkovnog centra električnom energijom bit će spojene na elektroenergetsku mrežu kako bi je pomogle stabilizirati

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. srpnja 2022. u 09:55

U Irskoj se trenutačno oko 35% električne energije proizvodi iz energije vjetra. U toj zemlji postoji preko 400 vjetroelektrana koje energijom napajaju krajnje potrošače, no, kao i kod svih sličnih elektrana, intenzitet njihove proizvodnje značajno varira. Kako bi se osiguralo da se u elektroenergetsku mrežu isporučuje točno ona količina energije koja je potrebna za potrošnju, potrebno je ugraditi sustave pohrane. Oni se pune kada je proizvodnja veća od potražnje te prazne kada je situacija obratna. Pohrana viška energije može imati najrazličitije oblike, jedan od kojih je i izgradnja velikih baterijskih sustava.

Stabilizacija i dekarbonizacija

Microsoft se ovih dana pohvalio kako su spojili ugodno s korisnim, pa će u Irskoj svojim već postojećim postrojenjima pripomoći u pohrani električne energije za nacionalnu mrežu. Njihov će, naime, podatkovni centar u Dublinu biti priključen na mrežu kao "power bank" i u svoje će baterije pohranjivati viškove energije proizvedene u spomenutim vjetroelektranama.

Podatkovni centar već ima ugrađene baterije, koje mu služe kao UPS, tj. osiguravaju mu neprekidnu opskrbu strujom u izvanrednim slučajevima. U svim ostalim slučajevima, baterije tamo stoje napunjene i neiskorištene, što će uskoro biti promijenjeno. Ovime će Microsoft, kažu, otključati dodatni potencijal svojeg data centra te njegovim kapacitetom pohrane nadomjestiti energiju koja bi inače dolazila iz irskih elektrana na fosilna goriva i tako stabilizirala mrežu.

Zamijeni li se kompletna proizvodnja tih elektrana baterijskim rješenjima, znanstvena studija kaže da bi se uštedjelo oko 2 milijuna tona emisija CO2, odnosno poništila bi se petina ukupnog ugljičnog otiska irskog energetskog sektora u 2025. godini, ili čak i više u budućnosti. Korist ovakvih rješenja bit će sve izraženija, jer projekcije govore da bi Irska do 2030. mogla čak 80% energije dobivati iz obnovljivih izvora, pa će potreba za pohranom viška energije biti sve veća.

Osim što će pomoći irskoj elektroenergetskoj mreži, ova inicijativa pomoći će i Microsoftu u ostvarenju strateškog plana, prema kojem kompanija želi biti ugljično ne neutralna, već negativna, do 2030. godine.