Finska dobila prvu na svijetu "pješčanu bateriju" za pohranu toplinske energije iz data centra

Smješteno na području elektrane Vatajankoski, na zapadu Finske, postrojenje za pohranu toplinske energije tvrtke Polar Night Energy radi po principu zagrijavanja pijeska

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. srpnja 2022. u 16:47

Kompanija Polar Night Energy u suradnji je s energetskom kompanijom Vatajankoski pustila u pogon prvo u svijetu komercijalno postrojenje za skladištenje toplinske energije u pijesak. Toplinska energija pohranjena u ovom silosu koristit će se za grijanje toplovodne mreže u obližnjem mjestu Kankaanpää na zapadu Finske.

Osnovni dio ovog sustava jest čelični rezervoar za pijesak, visok 7 te širok 4 metra, u kojem je smješteno 100 tona pijeska. Ovaj materijal relativno je jeftin, trajan te ima vrlo dobar toplinski kapacitet u odnosu na volumen. U skladištu se on zagrijava na čak 500-600 °C, pa tako ovaj silos ima ukupni kapacitet od 8 MWh, a može otpuštati oko 100 kW toplinske energije u svakom trenutku.

Grijanje kućanstava tijekom dugih zima

"Izgradnja je protekla vrlo dobro, posebno uzevši u obzir da je tehničko rješenje potpuno novo. Već sada smo uvidjeli da sustav ima čak i više potencijala nego što smo inicijalno bili izračunali. Bilo je to ugodno iznenađenje", poručio je CEO kompanije Polar Night Energy Markku Ylönen.

Pohrana energije u pijesku je jeftina i tehnički jednostavna
Pohrana energije u pijesku je jeftina i tehnički jednostavna

U pješčani se rezervoar dovodi otpadna toplinska energija koja nastaje u pogonima tvrtke Vatajankoski kao posljedica hlađenja podatkovnog centra. Ona se u pijesku može pohraniti i više mjeseci – primjerice, ako se pijesak zagrije preko ljeta, mogao bi poslužiti za grijanje kućanstava tijekom zime. Osim na ovaj način, pijesak se može dogrijavati i energijom dobivenom iz obnovljivih izvora, koji su poznati po varijabilnosti proizvodnje.

Tako se energija u dobro izoliranom silosu može čuvati na duže vrijeme, a u naprednijim sustavima pijesak može biti zagrijan i do 1000 °C. Dodatno, Polar Night Energy kaže kako se skladišta pijeska mogu držati i pod zemljom, kako ne bi zauzimala vrijedan prostor u, na primjer, poslovnim ili industrijskim zonama. Ovo rješenje ne doprinosi emisiji C02, a njegovi tvorci tvrde da mu je efikasnost i do 99%. Cijena investicije u ovakav akumulator toplinske energije manja je od 10 eura po kWh.