Obnovljivi izvori energije su na putu da 2025. godine globalno premaše ugljen

Međunarodna agencija za energetiku objavila je svoje godišnje izvješće o obnovljivim izvorima energije, koje pokazuje njihov nikada veći rast, od gotovo 50% i s dodanih 510 GW kapaciteta

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. siječnja 2024. u 08:33

Najnovije izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koje se bavi obnovljivim izvorima energije u 2023. godini, daje mnogo razloga za optimizam u tom smjeru. Prošla je godina bila vrlo aktivna kad je riječ o instalacijama novih kapaciteta za generiranje energije iz obnovljivih izvora, a predvodnik tog rasta još jednom je Kina, iako niti Europa i SAD ne zaostaju mnogo.

Rekordno brz rast

Gledano na svjetskoj razini, u 2023. godini svijet je dobio novih 510 GW proizvodnih kapaciteta u OIE, uz rast od gotovo 50%. Ta godišnja stopa rasta najveća je u protekla dva desetljeća i nastavlja 22-godišnji niz obaranja godišnjih rekorda, kad je riječ o pridodanim kapacitetima. Porasti su zabilježeni od Europe i Brazila, pa do SAD-a, ali daleko najveći generator novih obnovljivih izvora energije je Kina. U toj zemlji tijekom 2023. godine instalirano je novih izvora obnovljive energije jednako kao u – cijelom svijetu u 2022. godini.

Zabilježen je rast od 66% samo u Kini, što daje nadu da će se cilj utrostručenja OIE do 2030. godine, postavljen na samitu COP28, moći ostvariti. Do 2028. godine će, prema aktualnim trendovima, globalno biti instalirano oko 7.300 GW kapaciteta različitih obnovljivih izvora. Za ostvarenje spomenutog cilja utrostručenja to ipak nije dovoljno (ostvarilo bi se tek oko 2,5x do 2030.), pa IEA kaže da će vlade diljem svijeta morati povući određene poteze.

📷 IEA
IEA

Kako bi se OIE utrostručili do kraja desetljeća i dosegnuli 11.000 GW, bit će potrebno dodatno ulagati, mijenjati pravila, smanjivati administrativne barijere te posebice poticati ulaganja u obnovljive izvore u zemljama u razvoju. Naime, trenutačno su zemlje iz skupine G20 zaslužne za oko 90% OIE u svijetu, pa je jasno da prilike za daljnji napredak leže upravo u nešto siromašnijim zemljama.

Transformacija do 2028.

Prema sadašnjim trendovima, pak, svijet će u narednih pet godina dodati više obnovljivih kapaciteta nego je to učinio u posljednjih 100 godina. Neminovno je, dakle, da će do 2028. godine energetska slika svijeta biti značajno promijenjena:

  • 2024. godine solarne i vjetroelektrane prestići će kapacitetom hidroelektrane,
  • 2025. godine OIE će prestići ugljen i postati vodeći izvor električne energije u svijetu,
  • 2025. i 2026. godine energija sunca i vjetra pojedinačno će premašiti nuklearnu energiju,
  • 2028. godine udio solarnih i vjetroelektrana iznosit će 25%, a ukupno OIE 42% na globalnoj razini.

U istom razdoblju novi kapaciteti solarnih, i kopnenih vjetroelektrana u Europi će (kao i u SAD-u, Brazilu i Indiji) biti udvostručeni. Na našem se kontinentu očekuje posebno značajan rast kućnih krovnih fotonaponskih elektrana, koje će proizvodnim kapacitetima u narednih pet godina prerasti velike komercijalne sunčane elektrane. U isto vrijeme očekuje se dodatni pad njihovih cijena.

Nastavlja se zamah kućnih solarnih rješenja u Europi
Nastavlja se zamah kućnih solarnih rješenja u Europi

Nove instalacije OIE u 2023. godini također su, u 96% slučajeva, nudile niže cijene generiranja energije od novih termoelektrana na ugljen ili prirodni plin.