Radikalni plan bušenja najdublje rupe na Zemlji oslobađa neograničenu energiju

Priključenjem žirotrona megavatne snage na najnovije alate za rezanje, tvrtka Quaise namjerava prodrijeti do 20 kilometara dubine kako bi došla do geotermalnih izvora i proizvodila struju

Mladen Smrekar srijeda, 9. ožujka 2022. u 17:45

Energetska tvrtka Quaise privukla je 2020. pozornost svojim odvažnim ciljem da zaroni u Zemljinu koru dublje no itko prije njih. Ovaj je MIT-ov spin-off dosad je prikupio 63 milijuna američkih dolara kako bi realizirao svoju ideju: geotermalnu energiju učiniti dostupnom većem broju stanovnika diljem svijeta. Da im to uspjelo, oni planiraju kombinirati konvencionalne metode bušenja sa žirotronom megavatne snage.

Ogroman spremnik topline

Geotermalna energija zapostavljeni je obnovljivi izvor, a Quaise želi iskoristiti ovaj ogroman spremnik topline duboko ispod naših nogu. Problem je što treba bušiti jako duboko, dublje od dosad postignutog maksimuma koji iznosi 12,3 kilometara. Da bi se sišlo još dublje, valja osmisliti kako izmrviti materijal stisnut desecima kilometara nadzemne stijene i a zatim ga iznijeti na površinu.

Quaise vjeruje da bi put do dubine od 20 kilometara mogli izbušiti za nekoliko mjeseci
Quaise vjeruje da bi put do dubine od 20 kilometara mogli izbušiti za nekoliko mjeseci

Alati za kopanje morali bi moći mljeti kamenje na temperaturama većim od 180 Celzijevih stupnjeva, a trebalo bi riješiti i probleme s okretanjem svrdla na tako velikim udaljenostima. 

Potencijalna alternativa je manje bušenja i više sagorijevanja. Quaise se dosjetio milimetarskih dugih valova elektromagnetskog zračenja koji atome tjeraju na taljenje. Uređaji koji se nazivaju žirotroni mogu učinkovito izbacivati kontinuirane snopove elektromagnetskog zračenja potresanjem elektrona velikom brzinom unutar snažnih magnetskih polja.


Priključujući žirotron megavatne snage na najnovije alate za rezanje, Quaise očekuje da će moći probiti svoj put kroz najtvrđe, najtoplije stijene, do dubine od oko 20 kilometara za nekoliko mjeseci. Na tim dubinama, toplina okolne stijene može doseći temperaturu 500 Celzijevih stupnjeva, dovoljno da se bilo koja tekuća voda pretvori u pregrijanu paru, savršeno za proizvodnju električne energije.


Četiri godine do cilja

Quaise bi s bušenjem mogao započeti u sljedeće dvije godine; pokaže li se njihov koncept ostvarivim, sustav za proizvodnju energije mogao bi proraditi do 2026. godine. Uspiju li, spremni su preuzeti stare elektrane na ugljen i pretvoriti ih u objekte koji rade na paru dobivenu iz geotermalnih izvora.

Gotovo 40 zemalja moglo bi se odmah potpuno osloniti na geotermalnu energiju
Gotovo 40 zemalja moglo bi se odmah potpuno osloniti na geotermalnu energiju

Stručnjaci su izračunali da bi, čak i bez ove tehnologije, otprilike 8,3 posto svjetske energije moglo doći iz geotermalnih izvora i da bi se njima moglo opskrbiti oko 17 posto svjetske populacije. Gotovo 40 zemalja moglo bi se odmah potpuno osloniti na geotermalnu energiju, izračunalo je Svjetsko energetsko vijeće.

No, trenutno toplina ispod naših nogu osigurava manje od pola posto svjetske električne energije. Žele li ljudi ostati pri zacrtanom cilju, neto nultoj emisije do 2050., upotreba geotermalne energije trebala bi rasti 13 posto svake godine, i bez projekta koji planira Quaise.