Talijani podigli zgradu s nultom emisijom, grije se pomoću vodika

Zgrada u Beneventu istovremeno je i studentski dom i živi laboratorij u kojem se ispituju tehnologije vodikovih gorvnih članaka

Mladen Smrekar utorak, 27. rujna 2022. u 05:25

Energetska kriza i klimatske promjene prisiljavaju europske institucije da pronađu načine za smanjenje upotrebe fosilnih goriva i smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Istraživači sa Sveučilišta Sannio u južnoj Italiji osmislili su rješenje koje pogađa obje mete i izgradili prvu europsku kuću energetski ovisnu o vodikovim gorivnim člancima. 

Obnovljiva energija

Zgrada u Beneventu istovremeno je i studentski dom i živi laboratorij – eksperiment iz stvarnog života za procjenu prednosti i ograničenja ovih tehnologija za buduće primjene u stambenom sektoru.

Gorivni članci proizvode električnu energiju i grijanje potrebno za zadovoljenje potreba zgrade. Uz to, zgrada proizvodi i obnovljivu energiju iz solarnih i geotermalnih izvora pa je zbog toga došla na glas kao "zgrada s nultom emisijom".

Zgrada proizvodi i obnovljivu energiju iz solarnih i geotermalnih izvora
Zgrada proizvodi i obnovljivu energiju iz solarnih i geotermalnih izvora

Tri milijarde eura

Projektirana i izgrađena uz pomoć tehnološkog istraživačkog centra za održivu gradnju Stress Consortium, talijanska H-ZEB (Hydrogen Zero Emission Building) zgrada trebala bi potaknuti buduće inicijative vezane uz korištenje vodikovih gorivnih članaka za napajanje stambenih i poslovnih zgrada.

U svom posljednjem govoru o stanju Unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je osnivanje Europske banke vodika i ulaganje do tri milijarde eura u tehnologiju vodika. Ova banka vodika trebala bi popuniti jaz između proizvodnje energije iz fosilnih goriva i proizvodnje električne energije korištenjem vodika.