MIT isprobava vodik kao gorivo budućnosti za motocikle

Jedinstveni električni motocikl na vodikove gorivne članke djelo je MIT Electric Vehicle Teama

Mladen Smrekar nedjelja, 14. siječnja 2024. u 08:03
"Shakedown" test električnog motocikla s vodikovim pogonom, zamišljenim kao platforma otvorenog koda Adam Glanzman

MIT-ov Tim za električna vozila već dugo eksperimentira s inovativnim električnim automobilima i motociklima, no sada su isprobali su nešto sasvim drugačije: koristeći sustav gorivnih članaka izradili su električni motocikl na vodik. Dizajniran je poput platforme otvorenog koda koja bi trebala olakšati razvoj i testiranje niza različitih komponenti te i drugima omogućiti da isprobaju vlastite verzije na temelju materijala postavljenih na Internetu.

Istraživački projekt

Riječ je prvom motociklu s gorivnim člancima potpuno 'otvorenog koda', rigorozno dokumentiranim, testiranim i objavljenim kao platforma. Motocikl je u potpunosti dizajniran za istraživanje, tako da se sve njegove komponente mogu mijenjati, oduzimati i dodavati po želji i dobiti stvarne hardverske podatke o kvaliteti dizajna. 

Motocikl se tijekom godine oblikovao dio po dio, a početni testovi provedeni su na dinamometru. U izradi je korišten okvir motocikla iz 1999. na koji su nadodavani razni, po narudžbi izrađeni dijelovi, od držača elektromotora, preko spremnika vodika i gorivnih članaka, do pogonskog sklopa. 

Korejski gorivni članci

Vozilo je tijekom razvoja koristilo bateriju, sve dok im Koreanci nisu isporučili gorivne članke. Tvrtka Doosan Fuel Cell poznata je po relativno malim i laganim gorivnim člancima kakvi se obično koriste u bespilotnim letjelicama, a uz njih izrađuju i sustave za skladištenje i isporuku vodika.

Kako bi se izračunao domet motocikla, podaci o performansama, razinama baterije i spremnicima vodika provjeravaju se uz pomoć ugrađenog računala 📷 Adam Glanzman
Kako bi se izračunao domet motocikla, podaci o performansama, razinama baterije i spremnicima vodika provjeravaju se uz pomoć ugrađenog računala Adam Glanzman

Projekt se nastavlja, kažu istraživači koji namjeravaju izgraditi još jači i bolji motocikl pogonjen vodikom koji oni smatraju gorivom budućnosti.