Termalna voda grije 2.000 bečkih kućanstava

Nova toplinska crpka koristi višak topline iz termalne vode Bečkih termi za opskrbu obližnjih kućanstava u austrijskoj prijestolnici grijanjem i toplom vodom

Bug.hr subota, 21. svibnja 2022. u 08:55
Toplinska pumpa u Bečkim termama koristi višak topline 📷 Wien Energie_Max Kropitz
Toplinska pumpa u Bečkim termama koristi višak topline Wien Energie_Max Kropitz

Topla voda u bazenima Bečkih termi ubuduće neće služiti samo za opuštanje. Naime, bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie ondje je izgradilo toplinsku crpku kapaciteta oko 2 MW. Crpka koristi višak topline iz termalne vode za opskrbu oko 1.900 kućanstava u neposrednoj blizini termi grijanjem i toplom vodom. Predviđa se da bi crpka, koja je nedavno puštena u rad, mogla proizvesti 11 GWh topline godišnje, a emisija ugljikovog dioksida na godišnjoj bi se razini trebala smanjiti za 2.600 tona.

<strong>Bečke terme © Therme Wien</strong>
Bečke terme © Therme Wien

Bečko energetsko poduzeće uložilo je tri milijuna eura u projekt izgradnje ove toplinske crpke kojom se povećava udio toplinske energije u Beču proizvedene na ekološki prihvatljiv način. Dio je to velikog projekta naziva „ThermaFLEX” koji se financira iz sredstava austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, a za koji će se izdvojiti ukupno 7,8 milijuna eura.

Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Pritom se za proizvodnju toplinske energije u ovom slučaju koristi toplina iz vode temperature oko 30 stupnjeva Celzijevih, a nastala energija predaje se putem mreže centralnog grijanja bečkim stanovima u četvrti Oberlaa. Suvremena tehnologija ugrađena u toplinsku crpku omogućuje izvlačenje topline i iz vrlo niskih temperatura vode.

Wien Energie do 2027. namjerava investirati milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom, između ostaloga u toplinske crpke i geotermalnu energiju, kako bi se postigla postupna neovisnost o fosilnim gorivima u Beču. Izvor termalne vode koji Bečke terme koriste još od pedesetih godina prošlog stoljeća dobiva dodatnu funkciju zahvaljujući ovom projektu kojim će se pridonijeti zaštiti okoliša i još boljoj kvaliteti života u austrijskoj prijestolnici.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi