Terrabox: kontejner koji električnu energiju i pijesak pretvara u solarne ploče

Projekt luksemburškog startupa namijenjen je borbi protiv klimatskih promjena, ali ideja bi se mogla iskoristiti i prilikom osvajanja Mjeseca, Marsa i dalje u svemiru

Mladen Smrekar ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u 18:58

Luksemburški startup Maana Electric osmislio je ​​kontejnere koje mogu izgraditi solarne panele koristeći samo električnu energiju i pijesak. Žele ih instalirati u pustinjama širom planeta kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena.

Prejednostavno da bi bilo istinito

No, bude li sve išlo prema planu, u startupu se nadaju da će svoje kontejnere poslati i na Mjesec, Mars pa i dalje kako bi budućim svemirskim kolonijama pomogli s njihovim energetskim potrebama.

Pijesak i električna energija u kontejnerima bi se pretvarali u solarne panele
Pijesak i električna energija u kontejnerima bi se pretvarali u solarne panele

Proces proizvodnje takozvanih Terraboxa čini prejednostavnim da bi bio istinit. To je, kažu u startupu, "potpuno automatizirana tvornica, sposobna proizvoditi solarne ploče koristeći samo pijesak i električnu energiju".

Te mini tvornice stanu u kontejnere, što znači da se mogu transportirati na udaljene pustinjske lokacije gdje mogu proizvesti solarne ploče potrebne za prikupljanje čiste solarne energije.

Potencijalno revolucionarni proizvod mogao bi pomoći i u smanjenju ovisnosti operatora obnovljive energije o Kini, gdje se trenutno proizvodi većina fotonaponskih solarnih panela.

Izvor energije za svemirska putovanja

U Maana Electricu kažu da će svoju tehnologiju na Zemlji isprobati već dogodine. Istovremeno razvijaju i verziju Terraboxa dizajniranu za pretvaranje lunarnog regolita u silicij visoke čistoće. To bi mu, teoretski, trebalo omogućiti godišnju proizvodnju solarnih panela kapaciteta jednog  megavata.

Solarni panel kakvima bi u Maana Electricu prekrili zemaljske pustinje, ali i  Mjesec
Solarni panel kakvima bi u Maana Electricu prekrili zemaljske pustinje, ali i Mjesec

Proces izgradnje solarnih ploča ujedno oslobađa kisik kao nusprodukt, koji bi budući astronauti mogli koristiti za stvaranje prozračnog okruženja u svemiru.

Svemirski Terrabox tvrtke Maana Electric dizajniran je tako da bude što lakši kako bi se mogao transportirati daleko od Zemlje. Zemaljski i svemirski Terrabox dijele približno 60 posto istih tehnologija.

Crvenom bojom označena su područja na Zemlji na kojima se nalaze pustinje u kojima bi se mogli postaviti Terraboxi
Crvenom bojom označena su područja na Zemlji na kojima se nalaze pustinje u kojima bi se mogli postaviti Terraboxi

Mjesec prekriven panelima

Ova bi tehnologija mogla pomoći NASA-inim misijama Artemis i Lunar Gateway da već u ovom desetljeću vrate ljude na Mjesec. 

Njemačka solarna kompanija Desertec tvrdi kako bi se pokrivanjem samo malog dijela Sahare solarnim panelima moglo osigurati dovoljno energije za cijeli planet; zamislite onda što bi se moglo postići postavljanjem velikih solarnih farmi na Mjesecu.

"Svemirska" verzija Teraboxa omogućila bi pretvaranje lunarnog regolita u silicij visoke čistoće, uz kisik kao nusproizvod
"Svemirska" verzija Teraboxa omogućila bi pretvaranje lunarnog regolita u silicij visoke čistoće, uz kisik kao nusproizvod

Uspiju li planovi NASA-e i tvrtki poput Maana Electrica, Mjesec bogat energijom mogao bi funkcionirati kao odskočna daska za civilizaciju koja leti u svemir.