U rad je puštena najsjevernija fotonaponska elektrana na svijetu

Smještena na čak 78° sjeverno, ovo će solarno postrojenje smanjiti lokalne emisije stakleničkih plinova i korištenje nafte na Spitsbergenu, najvećem otoku arhipelaga Svalbard u arktičkom krugu

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. listopada 2023. u 14:52

Da solarne elektrane ne moraju nužno biti smještene na mjestima s natprosječno velikom količinom sunčanih dana, pokazuje primjer nedavno pokrenutog najsjevernijeg fotonaponskog postrojenja na svijetu. Ova je malena elektrana smještena na otoku Spitsbergenu, najvećem otoku poznatog norveškog arhipelaga Svalbard, a nalazi se duboko unutar arktičkog kruga – na čak 78° sjeverne zemljopisne širine, gotovo nadomak sjevernog pola.

Sunce umjesto dizela

Nova elektrana, puštena u pogon prije nekoliko dana, napajat će zgradu radija Isfjord, postaje pokrenute još 1933. godine. Izvorno je to bila tek radijska postaja, a danas služi i kao komunikacijski centar te glavna radijska veza između otočja Svalbard i kopna. Također, u njezinom sklopu nalazi se i meteorološka postaja te hotel za turiste i istraživače koji se upute u arktički krug. Cijela postaja je potpuno odvojena od elektroenergetske mreže, a ranije se napajala naftom. Godišnje su koristili i do 200 tona dizela. Zahvaljujući obnovljivim izvorima, procjenjuju kako će u budućnosti smanjiti svoje štetne emisije za do 70%.

Tehničke specifikacije arktičke sunčane elektrane nažalost nisu objavljene
Tehničke specifikacije arktičke sunčane elektrane nažalost nisu objavljene

Elektranu je izgradila norveška nacionalna energetska kompanija Store Norske Energi. Sastoji se od samostalnih solarnih ploča te instalacije na krovu glavne zgrade, a osim fotonaponskih panela ugrađene su i baterije za pohranu energije. U ovom dijelu planeta, znamo, sunčanih dana tijekom pola godine niti nema, pa će dizelski generatori i dalje ostati aktivni izvor energije na ovoj lokaciji.

Kompanija koristi projekt kao pokusni u platformu za ispitivanje učinkovitosti hibridnog sustava, koji spaja solarnu energiju s klasičnim izvorima poput ugljena i dizela. Naime, slična bi rješenja mogla u budućnosti biti instalirana u čak 1.500 udaljenih arktičkih mjesta, također odvojenih od nacionalne električne mreže. Krajnji im je cilj u sustav uključiti i vjetroelektrane, pa ponuditi 100% obnovljive sustave pogodne za rad u izazovnim meteorološkim i klimatskim uvjetima Arktika.