U Tajlandu proradila najveća hibridna hidro-solarna elektrana na svijetu

Farma, sastavljena od 145.000 ploča, izrađena je od ekološki prihvatljivog materijala, a vodena površina osigurat će da se paneli ne pregrijavaju i budu do 15 posto učinkovitiji nego da su na kopnu

Mladen Smrekar petak, 12. studenog 2021. u 12:22

Najveća plutajuća solarna farma na svijetu počela s radom na brani Sirindhorn na rijeci Lam Dom Noi na Tajlandu. Brana ima kapacitet generiranja 45 MW energije pomoću svojih solarnih panela, priopćila je Tajlandska uprava za proizvodnju električne energije (EGAT).

Promjena plana

Vijest je objavljena nakon što je Tajland na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Glasgowu (COP26) najavio kako će ova zemlja postati ugljično neutralna do 2050., dakle punih 15 godina prije ranije zacrtanog plana.

Farma ima izlaznu snagu od 45 MW, a ugrađene su i tri turbine koje pokreće tekuća voda kako bi se energija dobivala i kad nema sunčeve svjetlosti
Farma ima izlaznu snagu od 45 MW, a ugrađene su i tri turbine koje pokreće tekuća voda kako bi se energija dobivala i kad nema sunčeve svjetlosti

To je velika promjena jer se trenutno dvije trećine električne energije u Tajlandu dobiva iz prirodnog plina, a riječ je o 114.000 GW. Obnovljivi izvori energije poput Sunca, vjetra i vode ispunjavaju manje od 10 posto trenutnih potreba za električnom energijom u zemlji, dok ostatak dolazi od ugljena.


Princip rada

Najveća plutajuća solarna farma na svijetu pokazuje kako Tajland misli postići svoje ciljeve u tako kratkom roku. Farma ima sedam velikih panela fotonaponskih ćelija, postavljenih pod kutom u odnosu na platformu. To omogućuje da sunčeva svjetlost prodire u vodu, bez utjecaja na podvodni okoliš. Površina ove solarne farme, velike poput 70 nogometnih igrališta, zauzima samo jedan posto površine akumulacijskog jezera, ali će pomoći da se uštedi 460.000 kubičnih metara vode koja se svake godine izgubi isparavanjem.


Solarna farma prostire se na površini velikoj kao 70 nogometnih igrališta
Solarna farma prostire se na površini velikoj kao 70 nogometnih igrališta

Farma, sastavljena od 145.000 ploča, izrađena je od ekološki prihvatljivog materijala, a vodena površina osigurat će da se paneli ne zagrijavaju previše i budu do 15 posto učinkovitiji nego da su postavljeni na kopnu.

Umjetna inteligencija

Izgrađena po cijeni od 34 milijuna dolara, farma ima izlaznu snagu od 45 MW. U sklopu farme nalaze se i tri turbine koje pokreće tekuća voda kako bi se električna energija dobivala i kad nema sunčeve svjetlosti ili kada je vršna potražnja visoka.

Sustav upravljanja energijom (EMS) preuzima podatke vremenske prognoze kako bi se osigurala stabilnost tijekom proizvodnje energije. Izgradit će se i kontrolni centar obnovljive energije koji koristi umjetnu inteligenciju za povećanje učinkovitosti proizvodnje energije.

Rad hibridne hidro-solarne farme moći će se i i turistički razgledavati
Rad hibridne hidro-solarne farme moći će se i i turistički razgledavati

EGAT će solarnu farmu otvoriti za turistička razgledavanja kako bi potaknuo interes za tehnologiju i stvorio ekološki održiva radna mjesta u regiji. Planira se i izgradnja još 15 sličnih farmi koje će kapacitet proizvodnje solarne energije u Tajlandu povećati za 2.725 MW.