Uređaj veličine mobitela automatski prilagođava kućnu potrošnju energije i štedi novac

Uređaj pokazuje koliko cijene moraju porasti da potrošač smanji potrošnju i po kojoj je cijeni spreman povećati svoj doprinos obnovljive energije u mreži

Mladen Smrekar nedjelja, 1. svibnja 2022. u 14:37

Istraživači Nacionalnog akceleratorskog laboratorija SLAC razvili su tehnologiju koja automatski prilagođava potrošnju energije u domu. Tehnologija, nazvana Transactive Energy Service System ili TESS, prenosi snagu preko mreže tamo gdje je najpotrebnija. To povećava otpornost mreže i istovremeno štedi novac i potrošaču i električnoj tvrtki.

Kontrola nad troškovima

TESS je prošli mjesec za probu instaliran u četiri kuće, a u sljedeće dvije godine bit će postavljen u stotine domova na sjeveroistoku SAD-a. Cilj je pokazati kako je TESS jeftin i učinkovit način osiguravanja pristupa električnoj energiji i potrošačima omogućiti kontrolu nad troškovima.

Uređaj veličine pametnog telefona kontrolira potrošnju električne energije u domu na temelju cijena energije koje se procjenjuju i preračunavaju svakih pet minuta u skladu s energetskim zahtjevima tržišta
Uređaj veličine pametnog telefona kontrolira potrošnju električne energije u domu na temelju cijena energije koje se procjenjuju i preračunavaju svakih pet minuta u skladu s energetskim zahtjevima tržišta

TESS kontrolira samo uređaje koji su fleksibilni u korištenju električne energije, uređajima poput termostata ili hladnjaka koji ne moraju biti uključeni cijelo vrijeme da bi služili svrsi. Žarulja pak nije fleksibilna, jer mora biti upaljena točno kada želite.

Automatska prilagodba

Uređaj dobavljačima energije pokazuje koliko cijene moraju porasti prije nego što bi potrošač bio spreman smanjiti potrošnju i po kojoj bi cijeni bio spreman povećati svoj doprinos obnovljive energije u mreži. TESS automatski mijenja količinu potrošnje u skladu s cijenom energije i maksimiziranja prihoda od prodaje. Sve te informacije razmjenjuju se putem platforme temeljene na oblaku.

TESS je prošli mjesec za probu instaliran u prve četiri kuće
TESS je prošli mjesec za probu instaliran u prve četiri kuće

Cijenu električne energije tako ne određuje komunalna tvrtka već se ona temelji isključivo na ponudi i potražnji. Sustav je potpuno automatiziran i reagira na promjene cijena.

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi