Formula 1 pokreće vlastito svjetsko prvenstvo za gamere

Liberty Media, novi vlasnici Formule 1, okrenuli su se novim načinima približavanja natjecanja gledateljima, ovoga puta kroz eSport

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. kolovoza 2017. u 12:55

Kada su prije nešto manje od godinu dana preuzimali vlasništvo nad Formulom 1, u američkoj su kompaniji Liberty Media najavili približavanje ovog sporta gledateljima na mnoge nove načine i uvođenje sasvim novih marketinških akcija. Tijekom ove sezone već su krenuli s "amerikanizacijom" Formule 1 koja se ogleda u organizaciji "evenata" poput nedavnog u Londonu, te sve većeg okretanja mlađoj publici.

Osim populariziranja Formule E, streaminga utrka uživo i sličnih modernih dodataka čistom automobilizmu, Liberty Media sada pokreće i Formula 1 eSports natjecanje u suradnji s kompanijama Codemasters Gfinity. Svojevrsno svjetsko prvenstvo u igranju Formula 1 videoigara održavat će se u tri kruga, počevši od rujna ove godine, kako bi se pronašlo 40 najbržih vozača virtualnih F1 bolida.

Nakon prvog kruga spomenutih 40 igrača odradit će polufinalno natjecanje u Londonu 10. i 11. listopada, odakle će 20 najboljih biti upućeno na samo finale. Ono će se odvijeti u Abu Dhabiju, jednako kao i finale ovogodišnje F1 sezone, tijekom vikenda 24. i 25. studenog. Pobjednik cijele sezone automatski će se plasirati u polufinalne utrke sljedeće godine, a dobit će i čast da njegov lik bude uključen u Codemastersovu igru F1 2018.