U Engleskoj je moguće studirati eSportove

Na sveučilištu Staffordshire pokrenut je prvi studijski program u sklopu kojega studenti mogu učiti kako "plivati" na tržištu eSporta, okupljati timove, organizirati turnire i slično

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 12:35

Sveučilište Staffordshire smješteno u gradu Stoke-on-Trent u središnjoj Engleskoj od ovoga mjeseca svojim studentima nudi potpuno novi smjer, prvi takve vrste na Otoku a vjerojatno i u svijetu – u kojemu se proučava eSport. Studente se u sklopu ovog studijskog programa neće podučavati igranju raznih eSportova, već je kurikulum usmjeren na poslovnu stranu ove popularne sportske i gamerske aktivnosti.

Studenti koji upišu "eSports fakultet" imat će prilike upoznati tržište kompetitivnih računalnih igara, učit će kako okupljati i razvijati timove, organizirati turnire, stvarati online zajednice igrača te promovirati poslovanje i događaje putem sredstava digitalnog marketinga.

Procjene govore kako je tržište eSportova ove godine "teško" preko 900 milijuna dolara, te da investicije raznih kompanija u njega rastu po stopi od gotovo 50%, pa se proučavanje istoga čini kao nešto što bi studentima u budućnosti moglo biti vrlo unosno.

Osim poslovne strane, ovaj studij na Staffordshireu će se baviti i kulturom igranja, načinima privlačenja publike, te općenitim informacijama o različitim vrstama igara koje se na eSports turinirima mogu pojaviti. Studenti će imati i prilike posjećivati turnire te čak i sudjelovati u njima, a do kraja studija upoznat će se i s pravnim stranama eSporta, te s vođenjem korporacije u ovoj grani industrije.

Riječ je o trogodišnjem programu studija, a cijena za polaznike iz Europske unije iznosi 9.250 funti (oko 76.000 kuna) na godinu.