Završio Fortnite World Cup, tinejdžeri postali milijunaši

U subotu i nedjelju održala se završnica natjecanja u popularnoj battle royale igri u Duos, odnosno Solo kategorijama, a pobjednici su doma odnijeli velike svote novaca

Mateja Šop ponedjeljak, 29. srpnja 2019. u 10:33

Prošlog mjeseca završile su kvalifikacije za sudjelovanje u Fortnite World Cupu, prvom velikom natjecanju koje je za svoju izuzetno popularnu battle royale igru pripremio Epic Games. U njima je kroz dva mjeseca sudjelovalo čak 40 milijuna igrača, a najboljih dvjesto, po sto u kategorijama Solo i Duos, dobili su priliku svijetu pokazati svoje vještine ovog vikenda u New Yorku u velikoj završnici.

Epic Games je pripremio nagradni fond od 40 milijuna dolara, a u obje kategorije je prvo mjesto pobjednicima osiguralo tri milijuna američkih dolara. U subotu su se najprije natjecali igrači u Duos kategoriji, a pobjednici su bili Nyhrox i aqua, dvojac iz Norveške i Danske, koji su doma sa sobom ponijeli po milijun i pol dolara. Nisu ni ostale nagrade za prvih deset mjesta bile loše, pa je tako 15-godišnjak iz Velike Britanije, koji je bio na drugom mjestu, zaradio nešto više od 1,1 milijun američkih dolara, a čak i oni koji se nisu usrećili, zaradili su 50 tisuća dolara, jer su došli do finala.

Ipak, najveća novčana nagrada koja je u povijesti esportsa otišla samo jednom igraču podijelila se jučer, nakon što su završena Solo natjecanja. Igrač iz SAD-a, 16-godišnji dječak koji je nekima poznat pod imenom Bugha, s 59 bodova osigurao je sebi 3 milijuna američkih dolara. Budući da je drugoplasirani igrač imao 33 boda, pošteno je pregazio konkurenciju i svojim vještinama pokazao zašto baš on zaslužuje prvu nagradu.

Nakon što su pobjednici proglašeni i što je turnir završio, Epic Games je putem svojeg službenog Twitter profila stavio sličicu u kojima igrače moli da se nečega prisjete, a tako su ih usput podsjetili da uskoro započinje nova, deseta sezona.

Fortnite Battle Royale izašao je u rujnu 2017. godine, ali je igrače zaludio početkom prošle godine. Od tada je broj onih koji se napucava u toj igri samo rastao, da bi danas brojka koja se spominje bila 250 milijuna igrača. Epic Games je nakon toga počeo zarađivati ogromne svote novaca (procjena je da su prošle godine ostvarili profit od 3 milijarde dolara), pa ne čudi što su za prvu godinu esports turnira odlučili izdvojiti 100 milijuna američkih dolara za nagradni fond. Ako i vi želite pokušati zarađivati igranjem Fortnitea, igra je besplatna za preuzimanje, a možete je igrati na svim uređajima - PC, PS4, Xbox One, Switch, iOS i Android. Za više informacija i preuzimanje zaputite se ovdje, a ako želite pogledati sve mečeve, reprize se nalaze na Fortnite YouTube kanalu.