Europska središnja banka osnovala radnu skupinu za digitalni euro

Trideset profesionalaca iz bankarskog i financijskog sektora savjetovat će središnje banke u Europskoj uniji i ECB oko potencijalnog uvođenja, izrade i distribucije službene digitalne valute

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. listopada 2021. u 11:15

Europska središnja banka osnovala je službenu radnu savjetodavnu skupinu (Market Advisory Group) koja će imati zadatak baviti se projektom digitalnog eura. Članovi ove skupine bit će 30 iskusnih profesionalaca iz bankarskog i financijskog sektora koji će proučavati situaciju i davati savjete sustavu Eurosystem, koji se sastoji od Europske središnje banke (ECB) i nacionalnih banaka država članica EU, u kojima je prihvaćen euro kao zajednička valuta.

Savjetnici ECB-a, osim iskustva u ovom sektoru, imaju i široko razumijevanje sustava i tržišta plaćanja unutar Eurozone. "Njihova stručnost će pripomoći u integraciji pogleda budućih korisnika i distributera digitalnog eura tijekom ove, istraživačke, faze", naglasio je član izvršnog odbora Europske središnje banke Fabio Panetta.

Redovni sastanci radne skupine

Članovi radne skupine u njoj će sudjelovati u svoje vlastito ime, davat će savjete o dizajniranju i distribuciji potencijalnog digitalnog eura iz gledišta bankarske industrije, i o tome kako bi ta digitalna valuta mogla dodati novu vrijednost za sve sudionike u složenom i raznolikom ekosustavu vezanome uz plaćanje eurom. U radu skupine sudjelovat će i predstavnici Europske komisije i nacionalnih središnjih banaka zemalja Eurozone.

Sastanci skupine održavat će se najmanje jednom kvartalno, s početkom u studenome ove godine. Između sastanaka bit će organizirane pisane konzultacije. Članovi Eurosystema nastavit će s drugim pripremama za digitalni euro, anketirat će javnost i trgovce, provoditi istraživanja i održavati tehničke radionice s predstavnicima financijskog sektora.

Digitalni euro

ECB je ranije pojasnio kako digitalni euro ne bi bio kriptovaluta ili stablecoin poput postojećih rješenja, već prava digitalna zamjena za novčanice. Trebao bi biti jednostavan, univerzalno prihvaćen, siguran, bez rizika, ali ne bi zamijenio gotovinu već joj bio nadopuna. Mogao bi se koristiti u ekstremnim situacijama, primjerice ako ljudi zbog pandemije ne budu više toliko skloni fizičkim novčanicama i kovanicama.