Baza podataka s 400 milijuna telefonskih brojeva korisnika Facebooka bila dostupna svima

Sigurnosni stručnjaci pronašli su u bespućima Interneta bazu podataka, spremljenu u običnom tekstu, koja uključuje milijune zapisa – imena i telefonskih brojeva korisnika Facebooka

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. rujna 2019. u 14:05

Facebook se po tko zna koji put našao u skandalu vezanom uz sigurnost i privatnost podataka. Ovoga puta ponovno je riječ o curenju podataka koji bi trebali biti zaštićeni, a pohranjeni su u običnom tekstu i, da stvar bude gora, bili dostupni svima. Istraživač Sanyam Jain iz neprofitne sigurnosne organizacije GDI Foundation pronašao je na Internetu bazu podataka koja uključuje oko 419 milijuna zapisa o korisnicima Facebooka.

Ova baza nije bila kriptirana niti zaštićena lozinkom. Svaki od stotina milijuna zapisa uključivao je podatke o korisnicima kao što su ime, jedinstveni korisnički ID, zemlja i grad iz kojih dolazi, datum rođenja, spol, te možda i najvažnije – telefonski broj povezan s Facebook računom.

Brojevi su aktivni

TechCrunch je prvi dobio ovu bazu na uvid. Njihovo je istraživanje pokazalo da su ppronađeni brojevi telefona aktivni i ažurni, a istraživači su u bazi uspjeli pronaći i brojeve telefona nekolicine slavnih osoba. Podaci u ovoj bazi "pokupljeni" su s Facebooka prije nego je ova društvena mreža ukinula pristup brojevima telefona svojih korisnika, što se dogodilo prije nešto više od godine dana, a bilo je potaknuto zabrinutošću za sigurnost privatnih podataka.

Iz kompanije su poručili kako je riječ o starim podacima, te da je baza podataka uklonjena s Interneta i nema dokaza da je iskorištena u bilo kakve nepoćudne svrhe. Pitanje tko je, kada i kako prikupio sve ove podatke, za sada ostaje neodgovreno.