Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja podataka

Skandal s Cambridge Analyticom i curenjem privatnih podataka milijuna korisnika Facebook će koštati mnogo više od izgubljenog ugleda – ali ako pitate mnoge, premalo

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. srpnja 2019. u 03:17

Osim što su se uvalili u probleme s politikom i regulatorima, te izgubili povjerenje korisnika, u Facebooku će skandal s curenjem podataka u političku konzultantsku kuću Cambridge Analytica platiti i novčano – a sada se zna i koliko. Američka trgovinska komisija FTC kaznila je društvenu mrežu novčanom kaznom od 5 milijardi dolara jer je tijekom 2016. godine dopustio da iz njihovih sustava "procure" podaci 87 milijuna korisnika.

Ova kazna rezultat je nagodbe Facebooka s ovim regulatornim tijelom, a vodstvo FTC-a glasalo je za nju "tijesno", tek 3:2, s time da su predstavnici Republikanske stranke glasali za nagodbu dok su Demokrati bili protiv. Oni su htjeli oštrije kazniti Facebook, vjerojatno i zbog činjenice da su podaci s njega korišteni kako bi se pogodovalo kampanji Donalda Trumpa. Samim time ova je nagodba vidljivo ispolitizirana, a mnogi već sada financijsku kaznu proglašavaju smiješno malenom – za usporedbu, Facebook ovaj iznos uprihodi u prosjeku svakih 49 dana.

Iako rekordna u povijesti FTC-a, ova kazna je i od strane ulagača percipirana kao iznimno niska za "zločine" koji su počinjeni, pa je dionica Facebooka po njezinoj objavi dobila gotovo 2% na vrijednosti.

O ovom slučaju curenja podataka i tome kako je Cambridge Analytica njima manipulirala glasačima snimljen je i dokumentarni film The Great Hack koji će uskoro stići na Netflix.