Procurili novi detalji - Facebookov će pametni sat imati dvije kamere

Tvrtkina je ideja potaknuti vlasnike njihovog sata da ga koriste kao i pametni telefon, a Zuckerberg na ovaj način želi zaobići Apple i Google, koji uveliko ograničavaju Facebooku veći doseg ljudi

Matej Markovinović četvrtak, 10. lipnja 2021. u 20:05

Još se početkom godine "šuškalo" o tome da će Facebook proizvesti svoj pametni sat koji će se prodavati sljedeće godine. Naime, tada su izvori bliski tvrtkinom hardverskom timu otkrili da se planiraju više usredotočiti na proizvodnju i prodaju hardvera, a u prvom je planu upravo bio nosivi uređaj s naglaskom na praćenje zdravlja korisnika te slanje i primanje poruka.

Par mjeseci kasnije, The Verge doznaje da Facebook u potpunosti zauzima novi pristup u ovom još nepotvrđenom planu, pa bi njihov pametni sat uistinu mogao ugledati svjetlo dana već sljedećeg ljeta. Navodi se da će doći s dvije kamere koje se mogu posebno odvojiti s ruke za fotografiranje i snimanje videozapisa, koji će se potom moći podijeliti na Facebookove aplikacije, uključujući i Instagram.

Odvojiva kamera koja će se moći pričvrstiti na ruksak

Kamera će na prednjoj strani zaslona služiti isključivo za video pozive, dok će ona sa stražnje strane imati mogućnost automatskog fokusiranja te će moći, kada se odvoji od okvira na zapešću, snimati u FullHD rezoluciji. Osim toga, za The Verge je progovorilo i dvoje ljudi upoznatih s projektom, koji kažu da Facebook osluškuje druge tvrtke radi stvaranja specijalnih dodataka koji će omogućiti pričvršćivanje kamere na stvari poput ruksaka.

Facebook navodno surađuje i s najboljim bežičnim operaterima u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se tvrdi da će njihov sat podržavati LTE povezivost, drugim riječima, to znači da ga neće biti potrebno uparivati s mobitelom. Uređaj će se isporučivati u bijeloj, crnoj i zlatnoj boji, a iz tvrtke se nadaju da će ga prodati u malo više od 100.000 primjeraka, što zvuči dovoljno realno, jer je prema Counterpoint Researchu, Apple prošle godine prodao 34 milijuna satova.

Šanse su za odustajanje male

No, iako tvrtka još službeno nije potvrdila ni prvu verziju svog pametnog sata, anonimni izvori navode da se već planiraju i buduće verzije koje će služiti kao ključni uređaj kod Facebookovih naočala za proširenu stvarnost. Kako bi to postigli, Zuckerbergova tvrtka planira koristiti tehnologiju nabavljenu od startup tvrtke CTRL-labs, koja je još prije demonstrirala narukvice sposobne za upravljanje računalom pokretima zgloba.

Cijena bi za pametni sat trebala iznositi oko 400 dolara, no do izlaska bi se mogla i promijeniti. Osim toga, Facebookov sat nema još ni službeno ime, niti se počeo proizvoditi, pa se ističe i mogućnost da se ovaj plan u potpunosti obustavi. Ipak, vjeruje se da za takav ishod postoji mala šansa, jer anonimni izvori kažu da je za razvoj sata zasad potrošeno oko milijardu dolara te da na projektu radi stotine ljudi. 

Podsjećamo da je Facebook još 2019. godine htio kupiti poznatog proizvođača nosivih fitness uređaja Fitbit, no Google ih je ipak pretekao u tom naumu.