AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

AlphaGo Movie, dokumentarni film o umjetnoj inteligenciji koja je nepobjediva u igri Go, dostupan je za gledanje i kod nas

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2018. u 07:00

AlphaGo, sustav umjetne inteligencije pogonjen Googleovom tehnologijom DeepMind, najbolji je igrač drevne kineske igre Go na svijetu. U prošle je dvije godine višekratno porazio svjetske prvake, pa i druga računala, a nedavno je unaprijeđena inačica tog sustava pobijedila sve dosadašnje – i to nakon samo nekoliko dana "treninga" i proučavanja pravila igre, bez "gledanja" i analiziranja ranije odigranih partija.

Najveći medijski iskorak AlphaGoa dogodio se u ožujku 2016. godine kada je prva verzija ovog sustava imala ugovoren meč s tadašnjim svjetskim Go prvakom Leejem Sedolom iz Južne Koreje. Ovaj događaj popraćen je u gotovo svim medijima u svijetu i u nas, posebice u onima tehnološke tematike, a o njemu je snimljen i dokumentarni film AlphaGo.

Redatelj Greg Kohs u ovom uratku prati priču o nastanku AlphaGo sustava, pripreme Leeja Sedola, te u konačnici kulminira sedmodnevnom partijom koja je promijenila svijet umjetne inteligencije i pokazala svu raskoš njezinih mogućnosti. Ovaj je dokumentarac premijeru imao prošle godine, a od prvog dana siječnja dostupan je i na Netflixu u cijelom svijetu.

Kritike filma su gotovo odreda izvrsne, IMDb mu daje 8,4/10, a Rotten Tomatoes čistih 100%, pa ćemo to navesti i kao najbolju preporuku za provesti sat i pol uz priču o igri, tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i njezinom utjecaju na ljude.