Mercedes pokazao novi volan svojih F1 bolida

Iako su neki detalji i funkcije uvijek tajna, zanimljivo je pogledati kako izgleda i radi ovogodišnji model volana Formule 1 izrađen u Mercedesu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 14:21

Proteklog je vikenda u Australiji otvorena ovogodišnja sezona svjetskog prvenstva Formule 1. Utrka je bila obilježena odavanjem počasti prošloga tjedna iznenada preminulom legendarnom direktoru utrka, Charlieu Whitingu, a pobjedu na stazi u Melbourneu odnio je vozač tima Mercedes-AMG Petronas Motorsports, Valteri Bottas.

Upravo Bottas je i glavni akter kratkog, ali zanimljivog videa koji prenosimo unutar ove vijesti. Uz svoje kolege iz Mercedesovog tima pokazao je kako izgleda i na koji način funkcionira ovogodišnji volan njihovih bolida. Ponešto izmijenjen u odnosu na lanjski, i ovogodišnji je upravljač izrađen oko velikog broja tipki, i na temelju uputa koje su dali sami vozači.

Tipkala, prekidači i kotačići na ovom volanu tipa su kakav se koristi i u borbenim zrakoplovima, dovoljno su čvrsti i izdržljivi, a opet omogućavaju vozaču da pri velikim brzinama i vibracijama, te u rukavicama, njima precizno upravlja. Ključno je i da su sve tipke smještene tako da se do njih može doći jednim pokretom, bez puštanja volana.

Gumena hvatišta za ruke modelirana su prema šakama vozača, a na svakom F1 vikendu koriste se po tri komada – primarni, rezervni i eksperimentalni volan, na kojem se isprobavaju novi dodaci i funkcije. Mape motora, postavke diferencijala, mijenjane brzina, radio komunikacija, uključivanje DRS-a i drugih dodataka – sve lokacije i funkcije vozač mora znati napamet i istrenirati se kako bi precizno i efikasno baratao ovim malim tehnološkim čudom. Bottasu je, očito, sve to vrlo dobro pošlo za rukom.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi