NASA i ESA testiraju novi fotoaparat za snimanje na Mjesecu

Povratak ljudi na Mjesec u današnje vrijeme zahtijeva i modernije fotoaparate, pa su NASA i ESA stoga pristupile zajedničkom razvoju posebnog uređaja, baš s ciljem snimanja u teškim svemirskim uvjetima

Sandro Vrbanus subota, 4. studenog 2023. u 12:46
📷 ESA – A. Conigli
ESA – A. Conigli

Europska i američka svemirska agencija planiraju u narednim godinama, u sklopu programa Artemis, vratiti ljudske posade na Mjesec, ponovno ga početi redovito posjećivati i proučavati te s vremenom tamo osnovati i trajnu ljudsku koloniju. Budući da je od prošlih putovanja do Mjeseca prošlo pola stoljeća, sve tehnologije pritom korištene značajno su napredovale, pa će se program Artemis u mnogočemu razlikovati od programa Apollo. Jedna od promjena bit će u području snimanja fotografija i videa.

Napredni lunarni "fotić"

NASA i ESA zajednički su razvije novi digitalni fotoaparat Handheld Universal Lunar Camera (HULC), namijenjen upravo svemirskim istraživanjima. S njime će, jednom kada se vrate na površinu Mjeseca, astronauti moći snimati daleko kvalitetnije fotografije nego njihovi prethodnici otprije pola stoljeća.

📷 ESA–A. Romeo
ESA–A. Romeo

Novi je uređaj sklopljen od postojećih komponenata komercijalno dostupnih digitalnih fotoaparata, s visokom osjetljivošću na svjetlost te s vrhunskim objektivima – sve kako bi mogao raditi u uvjetima slabog osvjetljenja te poslužiti za snimanje panorama krajolika, ali i stijena izbliza. Tijelo aparata "odjeveno" je u posebnu toplinsku zaštitu, koja ga štiti kako od varijacija u temperaturi (od -200 do 120 °C), tako i od lunarne prašine. Za lakše rukovanje, kontrole i tipke posebno su povećane te ergonomski prilagođene radu u astronautskim rukavicama.

📷  ESA–A. Romeo
ESA–A. Romeo

Niz astronauta već je testirao fotoaparat HULC u uvjetima dnevnog svjetla i tmini vulkanskih pećina, tj. u uvjetima koji simuliraju zahtjevni svemirski okoliš na Mjesecu. Osim ergonomije i funkcionalnosti, testiranjima su podvrgnute i same fotografije. Njih su revidirali znanstvenici poput geologa, pa pozitivnim ocijenili postignutu oštrinu snimaka.

📷 ESA–A. Romeo
ESA–A. Romeo

S tehničke strane gledano, riječ je o digitalnom mirrorless fotoaparatu, koji je sposoban snimati fotografije i video zapise. Hardver uređaja za sada je dovršen, a dodatno se testiraju njegovo kućište i sučelje. Jedan će primjerak uskoro biti poslan i na prvo ispitivanje u stvarnim uvjetima svemira, na Međunarodnu svemirsku postaju.

Fotografija u eri Apolla

Za usporedbu, u misijama Apollo korišteni su analogni fotoaparati proizvođača Hasselblad, serije 500 s fiksnim objektivima. Aparati su morali biti "okljaštreni" skidanjem svih nepotrebnih dijelova, kako bi bili što lakši i jednostavniji. Kratku ESA-inu priču o povijesti fotografiranja u svemiru pogledajte u nastavku.