NASA snimila interferenciju udarnih valova nadzvučnih zrakoplova u letu

NASA-in Ames Research Center više od deset godina razvijao je tehnologiju kojom se može snimiti udarni val koji nastaje prilikom probijanja zvučnog zida

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. ožujka 2019. u 13:37

NASA-in Ames Research Center u kalifornijskom Mountain Viewu preko deset godina radio je na razvoju tehnologije za snimanje udarnih zračnih valova koji nastaju prilikom probijanja zvučnog zida zrakoplova. Sada, kada je tehnika usavršena i kada su stigle prve fotografije, iz NASA-e su ih objavili opisujući ih kao prekrasne, te navodeći da ni sami nisu očekivali da bi rezultat mogao biti ovako vizualno atraktivan.

Osim što su lijepe same po sebi, ove kolorizirane fotografije (izvorno monokromatske) poslužit će u razvoju tihih nadzvučnih zrakoplova (npr. modela X-59 QueSST) jer će znanstvenicima dati bolji i novi uvid u to kako se udarni valovi šire kroz zrak.

Fotografije koje prikazuju dva zrakoplova posebno su zanimljive. One su, naime, prvi uspješan pokušaj snimanja interferencije udarnih valova dvaju zrakoplova pri nadzvučnim brzinama i prvi puta prikazuju detalje koji će znanstvenicima dati neprocjenjive podatke o širenju i sudaranju ovakvih valova.

Kako bi se uspješno snimile ovakve fotografije, zrakoplov Beechcraft B-200 King Air letio je, opremljen posebnim kamerama, na visini od nešto preko 9 kilometara. 600-tinjak metara ispod njega su nakon toga morali prolijetati zrakoplovi Northrop T-38 u vrlo uskoj formaciji, udaljeni tek desetak metara jedan od drugoga. Osim preciznog leta, morali su probiti zvučni zid istovremeno, i to točno u trenutku prolaska ispod fotografskog zrakoplova kako bi on mogao snimiti udarne valove.

Nakon snimanja fotografije su kolorizirane da bi kontrast među valovima bolje došao do izražaja, a ovaj zajednički pothvat NASA-inih inženjera, fotografskih stručnjaka i pilota bit će ponovljen i u budućnosti, u drugim uvjetima i na većim visinama.

Za fotografiranje je korištena schlieren tehnika koja omogućava fotografiranje fluida tako da se, zbog varijacije indeksa loma svjetlosti, na fotografijama vide razlike u gustoći, u ovom slučaju zraka.