AirTag je moguće pretvoriti u privjesak – bušilicom

Novi proizvod iz Applea, maleni tracker privjesak za izgubljene stvari, prodajni je hit, a ekipa s portala iFixIt ga se, naravno, već dočepala i podvrgnula opakoj njima svojstvenoj torturi

Sandro Vrbanus utorak, 4. svibnja 2021. u 10:59

Apple je prošloga tjedna u prodaju pustio AirTag, svoj najmanji proizvod ikada, i trenutačno najjeftiniji gadget koji se može nabaviti s logotipom nagrižene jabuke. Jedan AirTag u SAD-u košta 29, a pakiranje od četiri komada 99 dolara bez poreza. U Hrvatskoj su cijene očekivano više, otprilike kao da je tečak dolara 10 kuna – jedan AirTag košta nešto manje od 300, a set od četiri komada tek nešto ispod tisuću kuna. I to samo ako uspijete pronaći trgovinu koja ih ima na lageru, što nije baš jednostavno.

AirTag je prodajni hit i na ostalim tržištima, a uz njega se prodaje već i cijeli niz dodataka. Naime, Apple je ovaj privjesak osmislio tako da ga prikvačiti na ključeve ili prtljagu ne možete – bez dodatnog privjeska. Taj dodatni privjesak, izrađen najčešće od kože, košta nerijetko jednako kao AirTag ili čak i više od njega.

Biste li dali 400-tinjak kuna za "obični" ili isto toliko dolara za Hermèsov privjesak?
Biste li dali 400-tinjak kuna za "obični" ili isto toliko dolara za Hermèsov privjesak?

No, nije sve tako crno i skupo, pogotovo ako imate malo hrabrosti i "uradi sam" pristupa. Dokazali su to s portala iFixit, ekipa koja neumorno nabavlja sve nove uređaje prvog dana kada se pojave u prodaji i potom ih secira, rastavlja i analizira. Drugačije nije bilo ni s AirTagom. Maleni su privjesak testirali, snimali rendgenom, rastavili, a pritom i po karakteristikama uspoređivali s konkurentima, uređajima Tile Mate i Galaxy SmartTag.

Ovako AirTag izgleda pod X-zrakama:

Snimanje privjeska (koji to i nije) i analiziranje rasporeda elektronike u njegovoj unutrašnjosti otkrilo je iFixItu tri "sigurne zone" u kojima nema nikakvih vitalnih dijelova osim plastičnog kućišta. Brže-bolje posegnuli su za bušilicom, te svrdlom od 1,5 milimetra pretvorili AirTag u pravi privjesak. Nakon preciznog bušenja uređaj je nastavio funkcionirati kao i prije.

A ovako izgleda nakon što je postao funkcionalni privjesak:

Osim što je dobio rupu, testni iFixItov AirTag je i rastavljen, pa su na njihovim stranicama dostupne detaljne fotografije njegove unutrašnjosti i specifikacije svih unutra pronađenih dijelova. Posebnu pohvalu u ovom slučaju Apple je dobio jer je napokon proizveo uređaj s potpuno zamjenjivom baterijom (CR2032) koju se može promijeniti bez odlaska na servis.