Nonda ZUS - Puni, prati, podsjeća

USB punjači u današnje su vrijeme nezaobilazan dodatak svakom automobilu. Najčešće se razlikuju isključivo prema dizajnu i električnim specifikacijama, no postoje i modeli koji nude dodatne funkcije

Denis Arunović utorak, 29. kolovoza 2017. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Broj konektora 2
Maksimalna jakost struje po konektoru 2,4 A
Dodatne funkcije Bilježenje mjesta i vremena parkiranja
Praćenje vožnji
Praćenje stanja akumulatora

Nonda ZUS jedan je takav punjač. Riječ je o punjaču s dva konektora, koji ima tri dodatne funkcije – pronalazak mjesta gdje je vozilo parkirano, bilježenje loko vožnje, praćenje kvalitete napajanja iz akumulatora vozila te generiranje podsjetnika za plaćanje parkiranja. Za sve te funkcije ZUS se, naravno, oslanja na vlasnikov telefon, s kojim se povezuje preko Bluetootha. To podrazumijeva i instalaciju mobilne aplikacije ZUS koja je dostupna za Android i iOS.

USB portovi imaju fleksibilni jezičac, tako da je umetanje kabela čak i na slijepo praktički zajamčeno
USB portovi imaju fleksibilni jezičac, tako da je umetanje kabela čak i na slijepo praktički zajamčeno

Kad je vozilo uključeno, aplikacija će poslužiti za praćenje napona akumulatora. Razina napona bilježi se automatski, a ako aplikacija primijeti previsoku ili prenisku razinu, upozorava korisnika. Ostatak funkcionalnosti aplikacije dolazi do izražaja tek kad automobil parkiramo i isključimo. Tada se automatski bilježi lokacija automobila, a aplikacija vlasniku nudi mogućnost stvaranja podsjetnika za istek parkirne karte. To u našoj zemlji, gdje je sustav plaćanja parkiranja SMS-om vrlo raširen, nije osobito korisna funkcija, no ako često putujete izvan zemlje, ZUS bi vam lako mogao uštedjeti novac.

Portovi punjača osvijetljeni su bijelim LED-icama, tako da ih je lako naći i tijekom noćnih vožnji
Portovi punjača osvijetljeni su bijelim LED-icama, tako da ih je lako naći i tijekom noćnih vožnji

Funkcija pronalaska automobila radi solidno, ali ništa više od toga. Naime, uređaj je ograničen preciznošću GPS usluge dostupne nama, civilima, pa lokacija nije precizna u metar. Ipak, preciznost je dovoljna da vas dovede do automobila ako ste parkirali u nekoj ulici ili na otkrivenom javnom parkiralištu. Parkiranje u podzemnim ili nadzemnim garažama nije pokriveno ZUS-ovom funkcionalnošću. Valja napomenuti da isti princip bilježenja lokacije parkiranja već neko vrijeme nudi i mobilna aplikacija Google Maps, no lokaciju je potrebno zabilježiti ručno. I ZUS nudi mogućnost ručnog bilježenja lokacije, ako se, primjerice, nađete u podzemnoj garaži.

Primarna funkcija aplikacije je automatsko bilježenje mjesta gdje je auto parkiran, no postoje i druge funkcije, kao što je podsjetnik za plaćanje parkirališne karte
Primarna funkcija aplikacije je automatsko bilježenje mjesta gdje je auto parkiran, no postoje i druge funkcije, kao što je podsjetnik za plaćanje parkirališne karte

Naposljetku, tu je i funkcija bilježenja loko vožnje. Aplikacija će automatski zabilježiti razdaljinu između dvije lokacije parkiranja, a svaka se vožnja može klasificirati. Korisnici koji privatni auto koriste u poslovne svrhe, na ovaj način mogu lako pratiti koliko su kilometara napravili privatno, a koliko poslovno. Nonda na bazi ovih podataka šalje tjedne i mjesečne izvještaje, no postoji i jedno bitno ograničenje. Mjesečno je bez dodatnog plaćanja moguće zabilježiti 50 vožnji, a ako se vozite češće, taj je servis potrebno plaćati 3 USD mjesečno.

Dizajn sâmog punjača za koplje je ispred većine konkurentskih uređaja, a jednak dojam ostavlja i kvaliteta izrade. Punjač ima dva konektora tipa A, koji su postavljeni pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na tijelo punjača i samim time zakrenuti prema vozaču i suvozaču. Konektori su interno osvijetljeni bijelom svjetlošću, a spajanje kabela dodatno je olakšano reverzibilnom dizajnom, što znači da nije potrebno paziti kako je okrenut USB konektor kada ga priključujemo na punjač. Standardna i jeftinija verzija ovog pametnog punjača uređajima je sposobna isporučiti do 2,4 ampera po portu, no postoji i skuplja verzija, kompatibilna s Qualcommovim standardnom QuickCharge 2.0, primarno namijenjena vlasnicima uređaja temeljenih na sustavu Android.

Nonda ZUS

  • Kvaliteta izrade
  • Odličan dizajn
  • Dodatne funkcije
  • LED osvjetljenje
  • Reverzibilni USB konektori
  • Skuplji od klasičnih auto-punjača
Izrada 9
Mogućnosti 9
UKUPNO 9
Cijena 228 kn (293 kn za QuickCharge varijantu) Ustupio: Nonda