Razer na meti kritika - uklonili su navode o N95 filtrima na njihovim zaštitnim maskama

Razer je u specifikacijama svojih zaštitnih maski dodavao i 'N95' oznaku zaštite, koja je mnogim korisnicimabila nejasna, što je rezultiralo neobičnom reakcijom tvrtke

Matej Markovinović srijeda, 12. siječnja 2022. u 13:30

Razer je na ovogodišnjem CES-u predstavio poboljšanu verziju njihove futurističke zaštitne maske, koja dolazi s RGB osvjetljenjem, pojačivačem glasa i, prema navodima tvrtke, zaštitom od virusa u obliku N95 filtera, baš kao i prošlogodišnja verzija Zephyr.

Iako su mnogi ostali oduševljeni novom Zephyr Pro maskom, ponajviše zahvaljujući značajki pojačavanja glasa i futurističkim dizajnom, ona je prošlog tjedna potaknula navalu tvrdnji da je tvrtka ipak precijenila njene mogućnosti zaštite, pa je Razer sa stranice proizvoda uklonio sve navode o N95 filtrima.

Navodi s Razerove službene stranice prije akcije uklanjanja.
Navodi s Razerove službene stranice prije akcije uklanjanja.

Kako prenosi PCMag, Razer je koristio „N95-grade“ na svojim službenim stranicama da bi opisao filtraciju i učinkovitost filtara na Zephyr i Zephyr Pro zaštitnoj maski. Iako tvrde da je njihovo testiranje pokazalo da filtri ispunjavaju 95 posto učinkovitosti filtracije čestica (PFE), cijela bi maska zapravo, prema pravilima, trebala blokirati 95 posto malih čestica i pročistiti ih kako bi mogla imati N95 oznaku.

Iz tog razloga Razer sada naziva filtre običnim „filtrima za pročišćavanje zraka“, a na Twitteru su objavili i prigodno upozorenje budućim kupcima.

„Razer Zephyr i Zephyr Pro nisu medicinski uređaji, respiratori, kirurške maske ili osobna zaštitna oprema (PPE) i nisu namijenjeni za upotrebu u medicinskim ili kliničkim uvjetima“, priopćili su iz tvrtke. Nije trebalo dugo da pristignu reakcije korisnika.

„Znači nisu ništa bolje od maske za kugu u obliku kljuna ptice“, istaknuo je jedan twitteraš.

 

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi