Segwayev dodatak za električni romobil stvara buku poput automobila

Bliži se ljeto i vrijeme kada će na cestama (i pločnicima) biti sve više električnih romobila. Kako bi njihove vozače pješaci mogli izbjeći, bitno je da ih se vidi i čuje. Za ovo drugo pobrinuo se Sewgway

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. travnja 2022. u 20:18

Pitanje sigurnosti kod električnih romobila još uvijek nije potpuno riješeno u mnogim zemljama, a Hrvatska bi ih u Zakon o sigurnosti prometa na cestama trebala i službeno ugraditi ove godine, s već najavljenim izmjenama tog zakona. Romobili će se, prihvati li se prijedlog MUP-a, voziti primarno biciklističkim stazama, a u slučaju kada ih nema – pločnikom. Tu će vozači morati voziti sporije i opreznije, kako se ne bi sudarali s pješacima. Upravo za ovakve situacije osmišljen je najnoviji, pomalo bizarni, Segwayev dodatak za električne romobile.

Brrrm brrrrmmmm…

Segway Engine Wireless Speaker je, kao što mu ime kaže, bežični zvučnik izlazne snage 4x8 W koji se postavlja na romobil, električni moped ili neko slično tiho vozilo pod markom Ninebota. Namjena mu je stvarati buku kako bi vožnja bila sigurnija. Ta buka se može sastojati od bilo kakvog zvuka ili glazbe puštene preko Bluetootha s mobilnog uređaja, ali može to biti i jedan od ugrađenih zvukova.

Ovaj zvučnik tako može simulirati zvuk motora s unutarnjim izgaranjem – i to onoga s jednim ili dva cilindra, kao kod manjih skutera. Za ambicioznije, tu su i zvukovi automobilskih V8 ili V12 motora. U ovom načinu rada intenzitet zvuka ovisi o tome kako se romobil vozi, tj. zvučnik prilagođava zvuk brzini, ubrzanju, kočenju i slično.

Segway Engine Wireless Speaker otporan je na vodu i prašinu (IP55), baterija kapaciteta 2.200 mAh puni se putem USB-C priključka za 2 i pol sata, a može osigurati do 23 sata reprodukcije glazbe ili buke motora. Cijena mu je 150 američkih dolara.