Yandex.Station: Pametni zvučnik iz Rusije

Ruska tražilica Yandex predstavila je svoj prvi hardverski proizvod, pametni zvučnik Yandex.Station, koji zahvaljujući mogućnosti spajanja na TV putem HDMI-ja podržava i streamanje video sadržaja

Matija Pavlić srijeda, 30. svibnja 2018. u 20:58

Nakon pametnih zvučnika američkih tvrtki Google i Amazon koje su trenutačno vodeće na tom tržištu te pokojeg kineskog pametnog zvučnika na tržište stiže i prvi ruski pametni zvučnik iza kojeg stoji tamošnja popularna tražilica Yandex. Pametni zvučnik Yandex.Station za tu rusku korporaciju predstavlja ne samo ulazak na tržište pametnih zvučnika već i općenito na tržište hardverskih proizvoda.

Za razliku od aktualnih pametnih zvučnika na tržištu, Yandex.Station se ističe po činjenici da spaja zvučnike bez zaslona s televizorom zahvaljujući integriranom HDMI priključku. Na taj način će poslužiti za reprodukciju filmova, serija i glazbe, poglavito putem podrške za velik broj lokalnih ruskih servisa koje se mogu okarakterizirati kao domaće alternative popularnim servisima kao što su Netflix i Amazonov Prime Video.

Što se tiče ostalih funkcija pametnog zvučnika, Yandex.Station podržava Yandexovu vlastitu virtualnu asistenticu Alice (koja može obaviti preko 4000 različitih zadaća kao što je naručivanje pizze, provjera stanja na prometnicama i drugo). Yandex.Station dolazi s wooferom od 30 W i dva zvučnika od po 10 W, pasivnim hlađenjem i podrškom za povezivanje s vanjskim uređajima putem Bluetootha. Zvučnik će se prodavati samo na ruskom tržištu i to s cijenom od 9990 rublji (oko 1050 kuna).