Chrome uskoro uvodi 'HTTPS first' način rada

Iz Googlea kažu da će 'HTTPS first' način rada na početku biti opcionalan, no navode da bi on uskoro mogao postati zadan za sve korisnike web preglednika Chromea

Matej Markovinović nedjelja, 18. srpnja 2021. u 06:00

Google se brine o sigurnijem surfanju internetom, pa će tako uskoro uvesti i „HTTPS first“ način rada, koji će korisnika, kad se on uključi, upozoriti ako pokuša pristupiti web stranici koja ne podržava HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure).

Budući da se radi o sigurnijoj verziji HTTP-a, većina web stranica već podržava HTTPS  koji enkriptira podatke te korisnike tako čini sigurnijim kod korištenja javne Wi-Fi mreže, ali i onemogućava pružatelju internetskih usluga da pristupi sadržaju koji se pretražuje, prenosi The Verge.

Tvrtka već odavno potiče na prebacivanje na HTTPS, pa se on već pojavljuje kao prvi odabir na URL traci prilikom upisivanja poveznice, a također se označavaju i nesigurne web stranice da bi korisnici znali da se radi o potencijalno opasnoj stranici.

Iz Googlea navoda da „HTTPS first“ način rada postaje dostupan u Chromeu 94, koji bi trebao izaći 21. rujna, a ističu i da će HTTP veze i dalje biti podržane.

Osim toga, promjena stiže i za ikonu lokota u traci za navigaciju. Naime, iz tvrtke kažu da preko 85 posto korisnika pogrešno interpretira tu oznaku, misleći da ona označava sigurnost, dok je ustvari riječ o web stranici koja podržava HTTPS.

Iz tog razloga stiže vizualna promjena, koja zamjenjuje ikonu lokota sa strelicom prema dolje.