Gasi se Stadia, Googleov servis za streamanje videoigara

Iako Stadijin potpredsjednik i generalni direktor kaže da su servis izgradili na snažnim tehnološkim temeljima, korisnici mu jednostavno nisu pružili dovoljno pozornosti

Matej Markovinović petak, 30. rujna 2022. u 06:00
📷 Foto: Roonz Nl, Unsplash
Foto: Roonz Nl, Unsplash

Googleov servis za streamanje videoigara u cloudu, Stadia, odlazi u povijest 18. siječnja 2023. godine. Korisnici će početkom sljedeće godine dobiti povrat novca za sav kupljen Stadia hardver, videoigre i ostale dodatke.

„Iako je Stadijin pristup streamingu igara za potrošače izgrađen na snažnim tehnološkim temeljima, nije zadobio pažnju kod korisnika koju smo očekivali. Donijeli smo tešku odluku da započnemo s gašenjem Stadije“, priopćio je Stadijin potpredsjednik i generalni direktor, Phil Harrison.

Unatoč tome, Harrison kaže da Google vidi razne prilike za primjenu Stadijine tehnologije na ostatak svojih servisa, poput YouTubea, Google Playa i u razvoju AR-a. Uz to, tvrtka planira Stadijinu tehnologiju učiniti dostupnom svojim partnerima, što će, prema njihovom mišljenju, uveliko pomoći u razvitku igraće industrije.

Od ostalih detalja, Google u svom FAQ-u navodi da će se povrat novca automatski obavljati putem Google i Stadia trgovina, a korisnici pritom neće morati vraćati hardver. Stadia Pro pretplatnici, doduše, neće moći dobiti povrat novca, ali ga više neće morati ni plaćati. Na koncu, napominju i da je Stadia trgovina već zatvorena, pa više nije moguće kupovati videoigre i dodatke.