Google AR-om u dnevnu sobu 'donio' pretpovijesne životinje

Zahvaljujući AR tehnologiji sada je moguće u vlastitu dnevnu sobu ili dvorište smjestiti pretpovijesna stvorenja koja su Zemljom i njezinim morima i oceanima vladala prije više stotina milijuna godina

Stjepan Bilić petak, 28. kolovoza 2020. u 06:00

Google je u suradnji s Državnim muzejom Darwin iz Moskve te muzejom prirodne povijesti iz Londona dodao novu funkcionalnost svojoj Arts & Culture aplikaciji za mobilne, Android i iOS, uređaje – prikaz pretpovijesnih stvorenja pomoću tehnologije proširene stvarnosti (AR). Zahvaljujući navedenom iz udobnosti vlastite dnevne sobe ili dvorišta moguće je na trenutak ugostiti životinje koje su Zemljom i njezinim morima i oceanima vladale prije više stotina milijuna godina.

Primjerice, Opabinia stvorenje koje je živjelo prije 500 milijuna godina i koje je imalo pet očiju, zatim Amurosaurus, dinosaur koji je živio prije 72 milijuna godina i kojeg nazivaju još i patka-dinosaurom. Ljubitelji ptica mogu upoznati Velikog Auka (Great auk) koji slovi za originalnog pingvina i koji je izumro 1844 godine. Ljubitelji morskih životinja doći će na svoje proučavajući morskog psa, ribe, rakove i druge morske životinje.

Za ljubitelje svemira tu je komandni modul Apolla 11 te svemirsko odijelo A7-L Neila Armstronga u kojem je Neil davne 1969. godine prošetao površinom Mjeseca, a koje zahvaljujući Googleu i AR tehnologiji možete pogledati izbliza. Osim navedenog putem aplikacije Arts & Culture moguće je pogledati i umjetničke radove Fride Kahlo (Self-Portrait), Gustava Klimta (The Kiss) i drugih umjetnika.

Sve što ste pomoću AR tehnologije smjestili u svoju okolinu mogu će snimiti kao fotografiju ili video. Tijekom dužeg korištenja aplikacije temperatura uređaja može se osjetno povisiti. Google Art & Culture aplikacija besplatna je dostupna za Android i iOS mobilne uređaje. Da bi se mogla koristiti i AR tehnologija potrebno je imati mobilni uređaj novijeg datuma. Više informacija o novinama koje je pripremio Google dostupne su na službenom blogu tvrtke.