Google otkazao suradnju s Pentagonom na razvoju inteligentnog oružja

Projekt Maven, u kojem je Googleova umjetna inteligencija korištena u vojne svrhe, neće se nastaviti nakon sljedeće godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 06:30

Poznati Googleov moto "Don't be evil" (ne budi zao) sve se rjeđe spominje u njihovim dokumentima, a nedavno je primijećeno i kako je gotovo u potpunosti nestao iz službenog koda ponašanja za zaposlenike. Unutar kompanije isto tako su se nedavno javili glasovi koji govore kako kompanija pomalo kreće u smjeru suprotnom od onog zamišljenog pri njezinom osnivanju, i to radom na umjetnoj inteligenciji koja se koristi u vojne svrhe.

Kontroverzni projekt Maven, u kojem je Google zadužen za razvoj AI sustava, a naručitelj je američko ministarstvo obrane, rezultirao je izradom tehnologija koje se primarno koriste za ubijanje. Naime, umjetna inteligencija u nekim je slučajevima korištena za analizu video snimki i preciznije navođenje dronova i projektila. Nakon što su za to doznali, zabrinuti da bi njihov rad mogao dovesti do izrade naprednog inteligentnog oružja, zaposlenici Googlea počeli su prosvjedovati i davati otkaze. Zbog ovog je ugovora s američkom vojskom Google izgubio nekoliko inženjera i stručnjaka za umjetnu inteligenciju.

Nedostatak transparentnosti i "petljanje" kompanije u područje inteligentnog ratovanja zabrinulo je i brojne Googleovce koji nisu radili na projektu Maven. Njih preko 4 tisuće potpisalo je peticiju u kojoj su zatražili od vodstva kompanije da otkažu ovaj ugovor i uvedu interna pravila o zabrani sudjelovanja u vojnim projektima u budućnosti.

Kako bi umirili svoje zaposlenike ali i javnost, u Googleu su prošloga tjedna i službeno objavili kako neće više surađivati s Pentagonom. Trenutačni im ugovor traje do kraja sljedeće godine, i obveze iz njega će ispuniti, no suradnju neće više produživati.

Ugovor s Pentagonom nije bio pretjerano unosan za Google. Donosio im je tek oko 9 milijuna dolara na godinu, no uprava je smatrala da je on dobar "ulaz" na novo tržište i da bi u budućnosti mogao narasti do 250 milijuna dolara i dovesti do sklapanja novih poslova. No, čini se kako su moral i stari moto o nečinjenju zla prevladali financijske motive, pa je Google odlučio otkazati projekt Maven i ne dovoditi se u etički upitne situacije s naprednom umjetnom inteligencijom korištenom za ratovanje.