Google predstavio Pixel 5, novi Chromecast i Nest zvučnik

Na svojem digitalnom predstavljanju tehnologije za uživanje u vlastitom domu Google je najavio tri nova uređaja o kojima su detalji već ranije bili poznati kroz nekoliko nedavnih leakova

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. listopada 2020. u 00:26

Na svojem virtualnom događanju nazvanom "Launch Night In" Google se orijentirao na tehnologiju kojoj je namjena zabava i uživanje u vlastitom domu. O istima smo već gotovo sve bili doznali unaprijed, no sada su potvrđene njihove specifikacije i objavljene su prodajne cijene i pogodnosti koje čekaju kupce. Pa, krenimo redom.

Chromecast with Google TV

Nova usluga Google TV zamijenit će dosadašnji Android TV, a bit će integrirana u novi Chromecast. Kako smo već objavili, ovaj streaming uređaj za televizore izdvaja se podrškom za vanjske aplikacije i daljinskim upravljačem, a dolazi u tri boje (crven-bijel-plav).

Osnovna cijena mu je 49 američkih dolara, dakle nešto više od "običnog" Chromecasta (30 USD), a svojim dolaskom u prodaju zamijenit će Chromecast Ultra, te će također podržavati 4K video pri 60 fps. Za 90 dolara kupci, za sada samo u SAD-u, mogu dobiti ovaj uređaj i 6 mjeseci pretplate na Netflix.

Nest Audio

Novi Googleov pametni zvučnik s virtualnim asistentom dolazi pod markom Nest, a zamjenjuje dosadašnji Google Home. Dizajnom je nešto drugačiji, ali zadržava poznatu tkaninu kojom mu je prekrivena cijela vanjska površina. Dolazi u pet boja, s poboljšanom reprodukcijom zvuka, a prodajna cijena mu je 99 dolara.

Pixel 5 i Pixel 4a s 5G

Pixel 5, novi 5G mobitel iz Googlea dolazi s mnogima vjerojatno primamljivom cijenom od 699 dolara. Do te cijene došli su uštedom na unutarnjim komponentama koje ne mogu konkurirati najboljim Android flagshipima, ali su uspjeli u njega ugraditi Qualcommov 5G modem X52, te Snapdragon 765G SoC – i dobiti uređaj više srednje klase s podrškom za najnoviju generaciju mobilnih mreža, po razumnoj cijeni.

Pixel 5 diči se OLED zaslonom dijagonale 6 inča (2340x1080) s frekvencijom osvježavanja od 90 Hz, vodootpornošću, Gorilla Glass 6 staklom, 8 GB radne memorije te brzim punjenjem. Kad je riječ o 5G-u podržane su i sub-6GHz i mmWave mreže. Straga su dvije kamere – 12,2-megapikselna standardna i 16-megapiskelna širokokokutna, dok prednja ima rezoluciju od 8 megapiksela.

Pixel 5, Pixel 4a s 5G
Pixel 5, Pixel 4a s 5G

Kupcima koji bi željeli 5G povezivost po još pristupačnijoj cijeni na raspolaganju je i novopredstavljeni Pixel 4a s 5G-om, početne cijene od 499 američkih dolara. Od ranije spomenutoga izdvaja ga 6,2-inčni ekran, ali uz standardnih 60 Hz, ima 6 GB RAM-a, ali i još uvijek zadržava 3,5-milimetarski audio priključak.