Sljedeći Chromecast imat će daljinski upravljač i podršku za Android TV

Googleov maleni streaming uređaj Chromecast bit će predstavljen krajem mjeseca, a osim daljinskog upravljača imat će i ugrađen sustav Google TV zasnovan na Androidu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. rujna 2020. u 13:07

Google bi trebao 30. rujna na posebnoj hardverskoj konferenciji za javnost predstaviti novi mobitel Pixel 5, obnovljenu inačicu pametnog zvučnika Google Home, te vrlo vjerojatno novu generaciju streaming uređaja Chromecast. O prvima se već ponešto doznalo, a nekoliko dana prije samog predstavljanja procurilo je i ponešto detalja o novom Chromecastu.

Uređaj će i dalje ostati kompaktnih dimenzija i moći će ga se neprimjetno sakriti iza televizora, no u njegovom funkcioniranju bit će velikih promjena. Chromecast bi po novome trebao imati podršku za Android TV, uslugu koja će biti preimenovana u Google TV. Samim time maleni bi gadget trebao, osim običnog streaminga, dobiti i mnoge druge funkcije inače viđene na Android TV "boxevima", kao što su streamanje lokalnog sadržaja preko Plexa, gledanje TV programa i slično.

Korisnici, pak, koji ne žele ovim uređajem upravljati putem mobitela doći će na svoje. Naime, novi Chromecast bi trebao, prema dostupnim informacijama, dolaziti s daljinskim upravljačem. Na slikama koje su dospjele u javnost putem njemačkog portala WinFuture vidi se daljinski upravljač s tek nekoliko tipki i kotačićem. Tu su i posebno dodijeljene tipke za pokretanje YouTubea i Netflixa, kao najčešćih servisa koji se gledaju putem Chromecasta, tipka za glasovne naredbe, i nekoliko osnovnih funkcija (Home, Back, Mute, On/Off).

Novi Chromecast s uslugom Google TV će se i dalje na televizor spajati putem vlastitog kratkog HDMI kabela, a po novome će se vjerojatno napajati kroz USB-C priključak.