Google proširuje mogućnosti Vertex AI Searcha za zdravstveni i znanstveno-istraživački sektor

Google najavljuje nove mogućnosti pretraživanja temeljene na umjetnoj inteligenciji koje bi trebale pomoći zdravstvenim djelatnicima da brzo pristupe informacijama iz različitih izvora

Tomislav Stanković utorak, 10. listopada 2023. u 11:17
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Jedan od izazova s kojim se susreću zdravstveni djelatnici je pretraživanje podataka pacijenata i pronalaženje informacija. Teško je među nestrukturiranim podacima, kao što su bilješke pacijenata i velika količina dokumenata, doći do važnih informacija, a često je potrebno stručno znanje kako bi se razdvojilo bitno od nebitnoga. Rješenje za taj problem mogla bi biti tehnologija.

Google proširuje mogućnosti Vertex AI Search, a nove značajke trebale bi pomoći zdravstvenim ustanovama u lakšem traženju liječničkih informacija, prenosi Forbes. Pomoću ovog alata medicinsko osoblje moći će doći do pacijentove povijesti bolesti, popisa lijekova koje je koristio, prethodnih laboratorijskih analiza i drugih važnih informacija vezanih za skrb pacijenta.

Vertex AI Search

Nove značajke bit će ponuđene zdravstvenim i znanstvenim organizacijama putem Google Vertex AI Search platforme, koju tvrtke u drugim industrijama već mogu koristiti za pretraživanja javnih web stranica, dokumenata i drugih baza podataka. Specifična ponuda za zdravstvenu skrb temelji se na Google postojećim Healthcare API-ju i Healthcare Data Engine proizvodima.

Google Cloud najavio je nove mogućnosti pretraživanja pomoću umjetne inteligencije, za koje tvrdi da će pomoći zdravstvenim djelatnicima da brzo dođu do točnih informacija iz različitih vrsta medicinskih zapisa. Tvrtka tvrdi kako bi nove mogućnosti trebale zdravstvenim radnicima uštedjeti značajnu količinu energije i vremena.

Sve informacije na jednom mjestu

Lisa O'Malley, viša direktorica upravljanja proizvodima za Cloud AI u Google Cloudu, u intervjuu za CNBC rekla je da iako bi to pretraživanje trebalo uštedjeti na vremenu, trebalo bi također spriječiti frustraciju zdravstvenih djelatnika i pobrinuti se da lakše dođu do odgovora.

Ako liječnici žele doći do više informacija o pacijentovoj povijesti bolesti, neće više morati čitati njihove bilješke, elektroničke zdravstvene kartone i ostalu zdravstvenu dokumentaciju, nego će moći postaviti pitanje poput "Koje lijekove je ovaj pacijent uzimao u posljednjih 12 mjeseci?" i sve relevantne informacije pronaći na jednom mjestu.

Google se nada da će njegova ponuda pretraživanja smanjiti količinu vremena koje zdravstveni djelatnici trebaju provesti pretražujući baze podataka i ostale liječničke zapise.

Tvrtka tvrdi da neće koristiti podatke za obuku modela, a nova usluga je u skladu sa Zakonom o prijenosu i odgovornosti zdravstvenog osiguranja (HIPAA).