Na Android umjesto Android Beama stiže Fast Share

Google će s Androidom Q umjesto odbačenog Android Beama donijeti novu funkciju za dijeljenje datoteka bežičnim putem – Fast Share

Stjepan Bilić srijeda, 3. srpnja 2019. u 06:00

Početkom svibnja doznalo se kako je Google odlučio izbaciti podršku za Android Beam iz Androida Q. Podsjetimo, riječ je o peer-to-peer tehnologiji koja je na Android stigla 2011. godine, a koja je omogućavala prijenos datoteka bežičnim putem između dva uređaja. Za uparivanje dva uređaja pobrinuo bi se NFC dok bi se prijenos podataka odvijao preko Bluetootha.

Do sada se nije znalo namjerava li Google odbačeni Android Beam zamijeniti nečim drugim. No, sada stižu vijesti kako će zamjene ipak biti. Google će s novom inačicom Androida (Q) čini se predstaviti i novu usluguFast Share pomoću koje će se moći dijeliti ne samo datoteke, već i dijelovi teksta te linkovi na druge sadržaje.

Kao i njegov prethodnik Fast Share će za komunikaciju s drugim uređajima koristiti NFC i Bluetooth, ali i lokaciju uređaja. Jednom kada se uređaji upare, slanje datoteka se odvija preko Wi-Fi mreže. Primatelj mora potvrditi želi li prihvatiti primitak poslane mu datoteke ili ne. U trenutku primanja datoteke vidljiv je njezin naziv i naziv uređaja s kojega se šalje.

Radi veće sigurnosti Fast Share moći će se konfigurirati tako da uređaj bude vidljiv samo onim korisnicima koji su na popisu čestih pošiljatelja. Google takvu opciju naziva Preferred Visibility. Takvim će korisnicima uređaj biti uvijek vidljiv kada je njegov vlasnik u blizini, bez obzira koristi li se u tom trenutku Fast Share ili ne. Kakvo je trenutno rješenje korisničkog sučelja možete proučiti u priloženoj galeriji. Fast Share podržavat će i druge uređaje poput pametnih satova i uređaja temeljenih na Chrome OS-u i iOS-u.