Nvidia tvrdi kako je RTX 2080 Max-Q GPU brži od iduće generacije konzola

Nvidijin CEO Jensen Huang je na GTC China 2019 konferenciji iskoristio priliku te izjavio kako je njihov GPU za prijenosnike GeForce RTX 2080 Max-Q jači od konzola nove generacije

Matija Pavlić petak, 27. prosinca 2019. u 18:00

Nvidijin glavni izvršni direktor Jensen Huang iskoristio je GTC China 2019 konferenciju kako bi izveo demonstraciju moći njihove grafike namijenjene prijenosnim računalima te izrekao jednu hrabru tvrdnju.

Na spomenutoj konferenciji Huang je usporedio GeForce GTX 980M grafiku iz Lenovo Y900 prijenosnika s GeForce RTX 2080 Max-Q grafikom (energetski učinkovitijom inačicom RTX 2080 grafike za prijenosna računala) u Lenovo Y740 prijenosniku.

Zahvaljujući novoj Max-Q tehnologiju sve tanja i lakša prijenosna računala sada imaju puno bolje performanse. Pritom je dana i prije spomenuta hrabra izjava, prema Huangu, GeForce RTX 2080 Max-Q nudi bolje performanse u odnosu na buduće konzole nove sada već devete generacije (Playstation 5 i Xbox Series X).

Valja podsjetiti da će se grafička komponenta tih konzola temeljiti na RDNA arhitekturi konkurentskog AMD-a te da zasad nema nikakvih podataka u pravoj snazi grafike u budućim konzolama izuzev nagađanja da će biti jednako snažna ako ne i snažnija od RX 5700 XT GPU-a. U usporedbi s ovim GPU-om GeForce RTX 2080 Max-Q bilježi lošije rezultate te je zapravo samo nešto brži od GeForce GTX 1080 GPU-a.

Prilikom prezentacije Huang je napomenuo i kako je gaming na prijenosnim računalima jedan od brzorastućih segmenata što se tiče cijele industrije te da od 200 milijuna korisnika GeForce grafičkih rješenja svakog dana raste broj onih koji koriste ta rješenja na svojim prijenosnim računalima.